ZETApress

hírportál

Ünnepi díszelőadás

A Fővárosi Nagycirkusz ünnepi műsorral emlékezett Magyarország történetének egyik meghatározó eseményére, az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra, nemzeti identitásunk egyik alappillérére. A 15 órakor kezdődő Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi műsor közönségét dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntötte a nemzeti ünnepen.

Mint mondta, a cirkusz gyermekeket bámulatba ejtő varázslatos világa olykor hihetetlen képességekről, emberfeletti bátorságról, a jó és a rossz kimerítő küzdelméről, nemes tettekről és csodálatos eseményekről mesél. A 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit felidézve hangsúlyozta: a magyarság, 48-as küzdelmeire emlékezve mindannyian őszinte elismeréssel szólunk azokról az ifjú hősökről, elődeinkről, akik életüket áldozták szeretteik, barátaik, testvéreik, szüleik, avagy gyermekeik jövőjéért, a magyar nép szabadságáért. Nekünk kell emlékeznünk és gyermekeinknek átadnunk azt az örökséget, amit elődeink ránk hagytak: a hazánk szeretetét. S amikor kokárdát tűzünk a gyermekeink ruhájára és elmondjuk nekik, hogy ezt miért viseljük, akkor biztosak vagyunk benne, hogy 1848. március 15-e tovább él a lelkükben, szívükben, tetteikben ? tette hozzá az államtitkár. Kiemelte: 168 évvel ezelőtt született meg az újkori magyar nemzet, mert talpra ugrott egy bátor nemzedék, amelynek volt mersze törvényt adni saját magának.

A köszöntőt követően dr. Szabó Tünde Fekete Péter miniszteri biztossal, a MACIVA ügyvezető igazgatójával, valamint Eötvös Tiborral, az Artistaművészek Szakszervezetének elnökével közösen adták át a cirkuszművészeti-díjakat az idei kitüntetett artistaművészeknek. A Cirkuszművészet Ifjú Csillaga-díjat idén Biritz Ákos fiatal artistaművész vehette át, aki 2013-ban végzett a Baross Imre Artistaképző Iskolában, majd két évig a Recirqeul-társulat tagjaként a cirkuszművészet megújításán dolgozott a magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve. A XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon gurtniszámával kiérdemelte a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztivál, valamint Valérie Fratellini Különdíját is.

2016-ban először adták át a nemrég 100 esztendős elhunyt világhírű cirkuszigazgató, TIHANY tiszteletére alapított Életműdíjat, amelyet első alkalommal idősebb Picard Vilmos vehetett át. Ő jelenleg a legidősebb, aktívan fellépő magyar cirkuszművész, 60 éve van a pályán. Cirkuszi családból származik, s a cirkusznál szinte minden munkakört ellátott már. Mint artista, a legelső magyar cirkuszművészek között volt, aki a ?60-as években az Amerikai Egyesült Államokban, a világ legnagyobb cirkuszában, a Ringling Cirkuszban több éven keresztül ? családjával együtt ? fellépett. Testvérével, Attilával és feleségével, Katival együtt létrehozott egykerekű-produkciója világszerte ismert volt. Később idősebb Picard Vilmos feleségével közösen elegáns galambszámmal, majd kiskutyákkal előadott humoros produkcióval dolgozott. Az ünnepi előadáson gratuláltak Russnák Norbertnek, az idei Hortobágy Károly-díjas artistaművésznek is, aki jelenleg a Circus Roncallinál lép fel erőemelő számával. Legközelebb március 21-én hétfőn 18 órakor találkozunk az ARTista Caféban, ahol ? mint vasárnap megírtuk ? a vízforgató lesz az egyik téma a Fővárosi Nagycirkuszban.

Szóljon hozzá!