ZETApress

hírportál

A Nagy Háború emlékei

Megjegyzés: háborús. A Nagy Háború emlékezete a főváros múzeumában címmel időszaki kiállítás nyílik holnap délután Óbudán, mely a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum Templomterében, valamint Oratóriumában május 15-én vasárnapig lesz látható.

A Kiscelli Múzeumban működő két főosztály, az Újkori Várostörténeti Osztály, valamint a Fővárosi Képtár rendkívül gazdag történeti, illetve képzőművészeti anyagot őriz az első világháborús Budapest történetével kapcsolatban. Kiállításunk rendhagyó módon közelíti meg a háborús hátország kérdését, hiszen egyúttal a múzeum saját történetére is reflektál. Budapest Székesfőváros Tanácsa ugyanis 1915-ben határozatot hozott a világháborúra vonatkozó emlékanyagok gyűjtéséről. Ez volt a múzeum történetének legjelentősebb tervezett kortárs tárgy-gyűjtési akciója.

Külön kiemelendő a múzeum és Müllner János fényképész együttműködése, amely során a múzeum külön kérvényezte, hogy a fényképész egy Budapestre szóló általános fényképezési engedélyt kaphasson, így a fotográfus több száz, a háborús főváros mindennapjairól, és a háborúhoz kapcsolódó eseményekről készített fényképe került a múzeum gyűjteményébe. A múzeum korabeli gyarapodási naplóiba ? háborús megjegyzéssel ? 1914 és 1920 között mintegy 900 tétel, több ezer irat, plakát, jelvény, fotó és egyéb műtárgy került bejegyzésre.

A kiállítás erre a rendkívül gazdag anyagra alapozva kívánja mozaikszerűen bemutatni a világháborús fővárost, elsősorban a kortárs fotográfus szemszögéből. Müllner János fotográfiái mellett a Kiscelli Múzeum Templomterében a Nemzeti Áldozatkészség szobrának állít emléket. A Templomtér leghangsúlyosabb látványeleme az eredetileg 1915-ben, a Deák téren, az Anker-ház előtt felállított, fából lovasszobor több mint 10 méter magas rekonstrukciója, de a szobor-rekonstrukció mellett az eredeti szobornak a Kiscelli Múzeumban őrzött fejét, valamint a Hadtörténeti Múzeumtól kölcsönzött egyéb szobortöredékeket is bemutatjuk.

Körösfői-Kriesch Aladár festményeA kiállításhoz kapcsolódóan március 19-én szombaton 15 órától kurátori tárlatvezetéssel, majd 16 órától hárfakoncerttel egybekötött művészettörténeti előadással várjuk az érdeklődőket Körösfői-Kriesch Aladár festő- és iparművész munkássága a Nagy Háborúban címmel, amelyet a szecesszió kiemelkedő művészének unokája (K. Kriesch György) és dédunokája (Kriesch Barbara hárfaművész) mutatnak be. A Kiscelli Múzeum megjelentet egy fényképalbumot is, amely Müllner János I. Világháborús fotóiból ad válogatást a nagyközönségnek ? tudatta Sziray Zsófia, a múzeum közönségkapcsolati munkatársa.

Szóljon hozzá!