ZETApress

hírportál

Fotó / Modell Barcsaynál

Fotómodell BarcsaynálSosem látott kincsek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Kurátori sajtóvezetést tartott délelőtt Paternák Miklós tanszékvezető egyetemi tanár és Majkó Katalin, a Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény volt főigazgatója a Fotó / Modell ? Képek a természet és művészet között című fotótörténeti jelentőségű kiállításon.

Még a szakemberek sem tudták eddig milyen felbecsülhetetlen értékű XIX. századi fotográfiák lapulnak az egyetem Művészeti Gyűjteményében. A február 9-én megnyílt kiállításon bemutatott több mint 400 fotográfia csak töredéke az idén 145 éves intézmény mintegy 12 ezer darabot számláló kollekciójának. A március 15-én keddig látható tárlaton Csanádi Judit, az MKE nemrég megválasztott új rektora is köszöntötte a sajtómunkásokat.

A tárlaton a fotográfiatörténet olyan ikonikus európai alkotóinak munkáit is megismerhettük, mint többek között William von Gloeden báró (1856-1931) vagy Felix Bonfils (1831-1885). A kiállításon a klasszikus fotográfiák mellett nyolc új, kifejezetten erre az alkalomra készült kortárs műalkotás is látható az MKE Doktori Iskola hallgatóitól. Szegedy-Maszák Zoltán, a Doktori Iskola vezetője a mai bemutatón is részt vett a Barcsay-teremben.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményeinek szisztematikus feldolgozása több mint két évtizede folyik, párhuzamosan az intézménytörténeti kutatásokkal. E tárgyban az intézmény több kiállítást rendezett, kiadványokat készített, melyek jórészt az Interneten is elérhetők. A kivételesen jelentős fotógyűjtemény részei, elemei is több alkalommal bemutatásra kerültek, többféle kontextusban. Van azonban egy ? méreteit tekintve is jelentős ? halmaz, melynek teljes feltárása és bemutatása még nem történt meg: olyan képek, melyekben a közös elem, hogy elődeink közvetlenül az oktatáshoz kapcsolódó tanulmányi-inspirációs céllal vásárolták ezeket, felismerve, hogy a fotográfiai kép jóval pontosabban és intenzívebben mutatja modelljének vizuális megjelenését, így közvetítőként minden korábbi reprodukciós technikát fölülír.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=t6-1byQEdGc[/youtube]

Jelen kiállítás inspirációs bázisaként szolgáló, részben bemutatásra is kerülő fénykép (műtárgy) csoport a hagyományos tematikai bontás alapján négy fő halmazra osztható fel, melyet a kiállítás tematikus felosztása felülír. A kiállítást előkészítő munkálatok egyfelől a gyűjtemény történeti feldolgozását folytatták, másfelől, ezzel párhuzamosan olyan művészeti kutatásokat jelentenek, melyekre az egyetem Doktori Iskolájának bevonása révén került sor. Ezek eredményei, a Doktori Iskola hallgatóinak új, kifejezetten erre a kiállításra készített munkái ugyancsak láthatók lesznek. A műtárgyak listája idekattintva található.

Szóljon hozzá!