ZETApress

hírportál

Magyar galériák a párizsi FIAC-on

Az idén a 37. alkalommal megrendezésre kerülő párizsi FIAC (Foire Internationale d?Art Contemporain) október 22-től 25-ig a világ egyik legidősebb és legrangosabb műkereskedelmi fóruma.

A modern és kortárs művészetekre szakosodott művészeti vásárra idén négy kortárs magyar galéria, az ACB Kortárs Művészeti Galéria, az Inda Galéria, a Videospace Budapest és a Viltin Galéria kapott meghívást. A magyar művészetet utoljára 1999-ben a Várfok Galéria képviselte itt.

Franciaország legismertebb művészeti vására ez évben is a népszerű Grand Palais-ban, valamint a Cour Carrée de Louvre és a monumentális szobrokat, installációkat befogadó Jardin des Tuileries területén kerül megrendezésre.

A galériák meghívása a Visitors Program keretében Magyarországon járt Jennifer Flay, a FIAC művészeti igazgatójának meghívásához kötődik, aki a hazai művészeti szcéna megismerését követően tett javaslatot a progresszív, nemzetközi színvonalhoz illeszkedő programot képviselő galériák meghívására a Cour Carrée de Louvre-ba.

A Visitors Program a Reneszánszév keretében az OKM finanszírozásában, a Műcsarnok közreműködése és Bagyó Anna szervezése mellett a rangos nemzetközi művészeti vásárok igazgatóinak meghívását, a hazai művészeti szcéna megismertetését hívatott felvállalni.

A vásárt a francia műértő közönség mellett fontos nemzetközi szakemberek is látogatják. A fórumon történő szereplés nemcsak a kiállító galériák számára nyújt várhatóan további lehetőségeket, de jelentős lehet a hazai kortárs művészet nemzetközi megismerését, a szakmai kapcsolatok építését, a gyűjtőkör bővítését illetően is, és hozzájárulhat a magyar művészeti élet felzárkózásához a nemzetközi színtérhez.

A többségükben alig néhány éve alakult magyar galériák párokban, egy-egy közös standon, közösen kialakított kiállítási projektekkel szerepelnek. Az ACB és a Videospace Budapest Várnai Gyula és Szabó Eszter munkáit, valamint Sugár János műveit tárja a közönség elé, míg az Inda és Viltin Szabó Ádám és Szörényi Beatrix alkotásait állítják ki. A galériák részvételét a FIAC-on a saját forrásaik mellett a Nemzeti Kulturális Alap támogatása és a Párizsi Magyar Intézet közreműködése segíti.

A párizsi Magyar Intézet André Kertész termében október 24-én nyílik az a kiállítás, amelyet a FIAC-ra meghívást kapott 4 magyar galéria rendez 12 művésze részvételével. A Feltételes jelen című kiállítást Jennifer Flay, a FIAC művészeti igazgatója nyitja meg. A tárlatot előzetesen Bajnai Gordon miniszterelnök is megtekintette, méltatva a kortárs magyar kereskedelmi galériák eddig elért nemzetközi munkáját és sikereit.

Kiállító művészek: Halász Péter Tamás, Szarka Péter (ACB Galéria), Szépfalvi Ágnes, Jovián György, Koronczi Endre (Inda Galéria), Szabó Eszter Ágnes, Sugár János (Videospace Budapest), Asztalos Zsolt, Barakonyi Szabolcs, Surányi Miklós (Viltin Galéria). A Magyar Intézet december 9-ig szeretettel vár minden érdeklődőt a tárlatra.

Szóljon hozzá!