ZETApress

hírportál

Duna-köri ellenzék

Valamilyen ellenzékValamilyen ellenzék címmel nyílt meg tegnap este a Centrális Galériában Axel Braun kiállítása Csillag Ádám és a Fekete Doboz közreműködésével. A május 1-jén vasárnapig látható tárlatot Rév István (Blinken OSA Archívum) és Timár Katalin (Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum) nyitotta meg.

Axel Braun Valamilyen ellenzék című művészeti kutatási projektje a Bős-nagymarosi vízlépcső ellentmondásokkal teli történetét vizsgálja. Az összetett történet számos aspektusa közül a kiállítás a Közép- és Kelet-Európa egyik első környezetvédő kezdeményezéseként létrejött Duna Kör tevékenységét követi nyomon. A multimédiás installáció Csillag Ádám és a Fekete Doboz 1980-90-es években készült dokumentumfilmjeire épül, valamint archívumokban és magángyűjteményekben talált videók, fotók és dokumentumok alapján mutatja be a hatóságokkal sikeresen szemben-álló civil mozgalom történetét, mint a magyar rendszerváltás egyik fontos momentumát.

A kiállítás ugyanakkor rámutat arra is, hogy az antropocén korszakban (azaz az emberi tevékenység uralta földtörténeti korszakunkban) milyen bonyolult viták és folyamatok jellemzik környezetünk fejlődését. Az aktivisták és szemtanúk bevonásával feldolgozott történelmi dokumentumok és a művész saját táj-reprezentációi segítségével térképezhetjük fel a nagy technológiai és infrastrukturális projektek körüli ellentmondásokat. A kiállítás egyben a reflexió és a véleménycsere terepeként is funkcionál: előadásokkal, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel járul a globális fenntartható fejlődésről, az európai integrációról, valamint a közép-kelet-európai antidemokratikus tendenciákról folyó vitákhoz.

Márciusban Újra Kezdjük

SzabadságAz ELTE Társadalomtudományi Kar, a Közép-Európai Egyetemen működő Blinken OSA Archivum és a Göncz Árpád Alapítvány fiataloknak szóló vitasorozatot szervez 2016 tavaszától Petőfi Kör 2016 címmel az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömb I. emeleti 75. Konferenciatermében.

A jövő héten induló programsorozaton a mai Magyarország aktuális társadalmi kérdéseiről lesz szó, mégpedig olyan, többféleképpen definiálható értékek mentén, mint a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás, illetve a hazaszeretet. Az egyes témákat a tudományos élet egy-egy képviselője vezeti fel, melyet terveink szerint a közönség aktív részvételével folytatódó beszélgetés, a vélemények ütköztetése követhet.

Előzetesen hat vitaestet terveznek. A program március 17-én csütörtökön, a Petőfi Kör első ülésének 60. évfordulóján indul Szabadság címmel, az utolsó vitára pedig november 4-én pénteken kerül sor. A vitasorozat nem titkolt célja, hogy számba vegye a békés, formalizálható kibontakozási lehetőségeket, hogy megtalálja azokat a közös pontokat, amelyeket az újraformálódó magyar politikai közösség többsége elfogadhat ? tudtuk meg a tegnap esti kiállításmegnyitón.

Minden témakörhöz összesen négy előadót, hozzászólót kérnek fel előzetesen. Az előadások és korreferátumok után a közönségnek lehetősége lesz részt venni a vitákban. A vita szervezői előzetesen fölkérnek egy-két, a témában járatos szakembert, hogy kérdezzenek, kommentálják az elhangzottakat. A vitaestek tervezett időtartama hozzávetőlegesen két-két és fél óra. Minden vita után a szervezők (talán az előadókkal közösen) röviden, pontokba foglalva összefoglalják a viták a legfontosabb tanulságait, ami a viták honlapján, a közösségi médián és a következő viták közönsége számára, írásban is, elérhető lesz.

Szóljon hozzá!