ZETApress

hírportál

Utazás a vásáron

Utazás 2016A Hungexpo Budapesti Vásárközpont március 3-6-a között rendezi meg Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléjét. A 39. Utazáson a látogatók már csak ma estig válogathatnak 28 ország 350 kiállítójának ajánlataiból. A kiállítás szakmai díszvendége idén Kína.

A Kína és Közép-Kelet-Európa turisztikai kapcsolatainak fejlesztésért felelős, budapesti székhelyű Koordinációs Központ (TCC) kiemelt szerepet játszott a csütörtöki szakmai napon. A programban kapott helyet a China Tourism Information Day konferencia és egy szakmai szervezeteknek szánt workshop kínai tour-operátorok részvételével. A TCC és a kiállítás programjainak célja, hogy Kína és a közép-kelet-európai régió országai közt szorosabbra fűzze a turisztikai kapcsolatokat és fokozza mind a kiutazó, mind a beutazó forgalmat.

A szakmai program pénteken is folytatódott amikor a hazai turizmus került napirendre. Utazási irodák aktuális kérdéseiről, fejlesztéseiről, marketing eszközökről esett szó az Utazás Fórum konferencián és kerekasztal beszélgetéseken. A belföldi turizmus jövőbeli lehetőségei kiemelt témaként jelennek meg, valamint a gasztro-turizmus is főszerepet játszik a gasztronómia évében. A csütörtöki megnyitón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a magyar turizmus világszinten az élen jár, teljesítménye nemzetközileg is kimagasló, minden fontos mutatója javult tavaly, a turizmus dinamikus fejlődése egyre nagyobb mértékben járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. Az ágazat tavaly rekordévet zárt, a belföldi turizmus is kiemelkedő évet tudhat maga mögött. A szálláshelyeken a vendégszám meghaladta a tízmilliót, a vendégéjszakák száma a 25 milliót, az összes bevétel pedig a 360 milliárd forintot.

A megnyitó napján az Utazás kiállításon mutatkozott be az új Budapest-kártya is. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy a kártya egyfajta városkulcs, amely útravaló ahhoz, hogy a belföldi látogató a legjobb szolgáltatásokhoz jusson hozzá kedvezményes áron vagy akár ingyenesen egy éven keresztül. A kártya megvásárlásával számos kedvezmény érhető el a Budapestre látogatók számára, köztük kedvezményes belépő a HUNGEXPO saját szervezésű kiállításaira, a Budapesti Állatkertbe, a Csodák Palotájába, a Trafóba, valamint számos más kulturális eseményre.

Mindezek figyelembe vételével az idei Utazásnak belföldi díszvendége maga Budapest. A kiállítás 300 négyzetméteres fővárosi standján 4 tematika szerint mutatják be a szórakozási lehetőségeket: kulturális, családi, városnéző és gasztronómiai programok. A kollektív standon bemutatkozik a többi között a Budapesti Történeti Múzeum, az Aquaworld, a Csodák Palotája, a Várkert Bazár, több városnéző-busztársaság és a budapesti Street food kínálatból is ízelítőt kaphatunk. Az Utazás kiállításra készülő 48 órás Budapest kártyával a belépés mellett számos ingyenes és kedvezményes szolgáltatást vehetnek igénybe a látogatók.

A kiállításon önálló standdal képviseltette magát a Magyar Olimpiai Bizottság. A MOB vezetősége élő egyenesben jelentkezett be Rio de Janeiróból szombaton a kiállításra és a látogatók a négy nap alatt több olimpiai bajnokkal és riói résztvevővel is találkozhattak. Mivel ez az év elsősorban a nyári olimpiáról szól, és a riói sportesemény turisztikai szempontból is kiemelt fontosságú, a kiállítás kulturális díszvendége Brazília. Standjukon és a kiállítás színpadán szamba táncosok és capoeira harcosok gondoskodnak a hangulatról. A tánc mellett megjelenik a gasztronómia is: a standon meghívott séf készít autentikus brazil ételeket.

Tavaly nagy sikere volt az Utazás kiállítás játékának, melynek főnyereménye akkor egy Mauritius-szigeteki álomutazás volt. Az idei játékon ? egy helyesen kitöltött kérdőívvel ? Brazíliába szóló repülőjegyet és utazást nyerhet egy szerencsés látogató. A szervező Hungexpo Zrt. idén ? a látogatóknak szánt változatos programok mellett ? a kiállítás szakmai jellegét is erősíti, így ezúttal két szakmai napot is rendezett. A csütörtöki és pénteki szakmai napokon az érvényes jeggyel rendelkező érdeklődők, előzetes regisztrációval vehettek részt. További információk idekattintva olvashatók.

Három kiállítás egy belépőjeggyel

Az Utazás kiállítás egyidejű kiállítása a Bringaexpo és az Afrikaexpo. A kiállítások mellett a Karaván Szalon az Utazás keretein belül várja a látogatókat. Idén először két pavilonban kapott helyet a Bringaexpo. A kiállításon a látogatók nemcsak megnézhetik, hanem ki is próbálhatják a legújabb kerékpárokat. Az F-pavilonban terep- és betonakadályokkal tarkított tesztpályát építettek a szervezők, amelyben akár több gépet is kipróbálhatnak. A négy nap alatt számos bemutatót és versenyt nézhetnek végig az érdeklődők. Eljöttek-jönnek a magyar kerékpársport képviselői, köztük Jamrik András triál MTB magyar bajnok, Fábián Márk triál monocikli magyar-, európai- és világbajnok és Horgas Péter parkour versenyző, Nagy Gizmo Attila többszörös magyar bajnok, Gyenes Pál és Búr Zsolt többszörös magyar bajnokok. A kerékpárral érkezők az ingyenes és őrzött MÓL kerékpártárolót vehetik igénybe a Hungexpo I-es kapujánál. További információk idekattintva olvashatók.

Immár ötödik alkalommal nyitotta meg kapuit az Afrika Expo és Vásár, egy időben az Utazás kiállítással. A négy napos programsorozat szervezőinek célja idén is az, hogy vonzóvá és elérhetővé tegyék az afrikai kontinenst. Most is vannak afrikai zenei összeállítások, tánc- és kézműves programok, divatbemutató, előadások, képvetítéses beszámolók. A Karaván Szalon az Utazás kiállítás egyik kiemelt tematikájaként 30 lakóautóval várja a négy keréken utazni vágyókat, és a mover akadálypályán a távirányítóval való parkolás élményét is megtapasztalhatják az látogatók. A Hungexpo következő kiállítása két hét múlva, március 18-20-a között a Budapest Motor Fesztivál lesz, amelyre minden érdeklődőt várnak.

Szóljon hozzá!