ZETApress

hírportál

Sárközy az Abigailben

Apa és fia, Pál és Nicolas SárközySárközy Pál: Az elmén túl II. című értékesítéssel egybekötött kiállítása tegnap este 18 órakor nyílt meg a Váci utcai Abigail Galéria és Aukciós Házban. A március 31-én csütörtökig nyitva tartó tárlaton Sárközy Pál korábbi, Werner Hornunggal közösen készített alkotásai mellett láthatunk és vásárolhatunk közel egy tucatot Sárközy Pál legújabb munkáiból.

A figurális és nonfiguratív festményeket és kollázsokat lenyűgöző színgazdagság jellemzi. A kiállítást az alkotó jelenlétében Károlyi György, Magyarország párizsi nagykövete nyitotta meg. A helyszínen a művész dedikálta az Egy teljes élet című lebilincselő önéletrajzi könyvét. Jómagam ezt 2011. április 14-én már megkaptam tőle a Szent István körúti Örkény István Könyvesboltban a műveiből rendezett kiállítás megnyitója előtti könyvbemutatón.

Pali bácsi 1948-tól él Franciaországban, ahová üres zsebű emigránsként érkezett. Öt gyermeke született ott, de egyikük sem tud magyarul. Nem magyarnak, hanem franciának nevelte mindegyiküket, s amikor hat évtizeddel később fia 52 évesen államfő lett, senki se kérdőjelezte meg franciaságát, senki se tartotta egy betelepült gyermekének. Öt éve találkoztunk, mégis régi ismerősként üdvözölt. Két hónap múlva tölti be 88. életévét, s mivel a francia elnökválasztás mindig május 6-án van, fia 2007-es megválasztása szép születésnapi ajándék volt az akkor 79 éves apukának. Nem tudja még, hogy Nicolas jövőre újra indul-e, mert az elkövetkező 14 hónap alatt oly sok minden történhet még…

Szóljon hozzá!