ZETApress

hírportál

Hímes tojások a Duna Palotában

Fekete Ildikó tavalyi tojáskiállításaFekete Ildikó, Magyar Kézműves Remek-, Gránátalma-, Junior Príma-díjas hímes tojásfestő, népi iparművész A varázslatos hímes tojás című kiállítása nyílt meg tegnap délután a Duna Palota Klementina-termében. Visszatérő alkotó, tojásait tavaly Húsvétkor is megcsodálhattuk. A vendégeket Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatónője köszöntötte.

Fekete Ildikó a viaszolt tojásírásos technikával kora gyermekkora óta foglalkozik. Alcsúton nevelkedett, ahol nem volt hagyománya a tojásírásnak, de szülei segítségével minden évben új tojásokat készítettek húsvétra. A középiskola alatt már egész évben írta a tojásokat. 17 éves korától mestere lett Báling Lászlóné Baranya megyei népi iparművész, aki azóta is egyengeti pályáját. Két éve pedig Balogh Ildikó kaposvári népi iparművész is segíti fejlődését.

Volt kiállítása Alcsúton az Arborétumban, Bicskén a Batthyányi Kastélyban, több alkalommal Budapesten a Klebersberg Kultúrkúriában. Rendszeresen tart bemutatókat a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén, az ország nevezetesebb pontjain és bemutatózott a Gödöllői Királyi Kastélyban is. Tagja a Régi Mesterségeket Felelevenítő Közhasznú Egyesületnek és alapító tagja a Színnel ? Lélekkel Művészeti Egyesületnek. A hímesek bűvöletében él amellett, hogy az ELTE Természettudományi Karának matematika szakos hallgatója.

Kiállításán bemutatásra kerülnek a dunántúli, Mura-vidéki, felvidéki és gyimesi hagyományos írott tojások. Többszínű hímesek is vannak, melyek mintájukat tekintve hagyományosak, a színezése azonban saját elgondolás alapján készült. Megtekinthetők továbbá teljesen egyéni tervei alapján készült tojásai is, és egy kevésbé ismert, úgynevezett maratásos technikával is találkozhatunk a tárókon. Összesen mintegy ezer tojást láthatunk.

A március 26-án Nagyszombatig naponta 9 és 18 óra között látogatható kiállítást Fülemile Ágnes, a Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa nyitotta meg. Eljött Tóth Norbert, a Teréz körúti Forrás Művészeti Intézet igazgatója is. (Előző nap megnyílt kiállításukról idekattintva olvashatunk.) Mivel itt is Kárpát-medencei motívumokat láthatunk, javasoltam, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájának kiállítás-sorozata keretében Ildikó tojásait is mutassák be valamikor! S mivel az élet is a tojásokban keletkezik, mottója az is lehetne: Forrásban az élet forrása! Mivel az ez évi programjuk már kialakult, erre legkorábban csak jövőre kerülhet sor, de az igazgató úr megígérte, hogy megfontolja a javaslatom.

Szóljon hozzá!