ZETApress

hírportál

Fények, jelek, rezgések

Torok Melinda Forum Képzőművészeti-díjas délvidéki festőművész Fények, jelek, rezgések című kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Teréz körúti Forrás Galériában. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke távollétében Fráter Olivér elnökhelyettes köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepi beszédet dr. Karvalics Helga, a Miniszterelnökség Intézménykoordinációs Főosztályának vezetője, a kiállítás fővédnöke mondott. A kiállítást Ágoston Lóránt festőművész nyitotta meg, közreműködött: Navratil Andrea népdalénekes. A március 16-án szerdáig látogatható kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt.

Torok Melinda (Belgrád, 1976.) a Belgrádi Művészeti Egyetem Képzőművészeti Karán végzett 2002-ben, majd 2005-ben magiszteri diplomát szerzett. 2007-től az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának egyetemi adjunktusa Szabadkán. Számos csoportos tárlaton vett részt Szerbiában, Lengyelországban, Franciaországban, Szlovéniában, Macedóniában és Magyarországon. Tagja a Szerbiai Képzőművészek Egyesületének (ULUS), a Szabadkai Művészeti Szalonnak és alapító tagja az ómoravicai 9+1 Művésztelep Ifjúsági Művésztelepének.

2007-ben a DNS posztalfabetikus kulturális folyóirat Persona és Ariadné számainak tervezőjeként és kivitelezőjeként megnyerte a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat különdíját. 2013-ban munkásságának elismeréseként Forum Képzőművészeti Díjat kapott. Művei megtalálhatóak magángyűjteményekben és közgyűjteményekben is, mint például a Marcelland Nemzetközi Képzőművészeti Gyűjteményben, a szabadkai Városi Múzeumban vagy az Ópusztaszeri Nemzetközi Történeti Emlékparkban.

Eleinte olajjal, akrillal dolgozott, az utóbbi időben viszont a rajz, az akvarell és a grafika inspirálja művészetét. Szívesen kísérletezget különböző technikákkal, ezzel is kiszélesítve önkifejezésének lehetőségeit. A szivárvány színeiben pompázó alkotásainak dinamikáját geometrikus, hullámzó formák, változatos motívumok, ismétlődő alakzatok adják. Az egyedi akvarell technikája variációk, különféle rétegek játéka. Az összetett kompozíciók egyensúlyt, nyugalmat, őszinteséget sugároznak. Belső természetének rezdüléseit, rezgéseit festi meg, ügyelve arra, hogy képei pozitív hatással legyenek a nézőre. Absztrakt műveivel nem a konkrét dolgok ábrázolására törekszik, mindinkább egy kellemes összhang elérésére, melyet a színek, a fények és árnyékok tudatos alkalmazásával ér el.

Szóljon hozzá!