ZETApress

hírportál

Hangulat falatkák

Az eReSz Kultúr Pont novemberi nyitása óta minden alkalommal meglepő tárlatokat mutat be a megjelenteknek, s a tegnap megnyílt Ellentétek című kiállítás is ezt bizonyítja. Ellentétek ? férfi és nő ? szobrász és grafikus ? természetes és misztikus ? evilági és spirituális ? jin és jang ? Nap és a Hold. Ezeket lehet látni a Lónyay utcában működő galériában.

A megnyitó műsorban a címre asszociálva szerepelt Villon: Ellentétek című költeménye kétféle ? Szabó Lőrinc és Faludy György ? fordításban. A zenei stílusok is követték az ellentéteket Mozart musical-től a Skyrim zenéjéig vezetett az utazás. Az előadók Magyar Viktória, Hábencius György és Mező Márió voltak. Szóba került Rembrandt: Éjjeli őrjárat című képének története is, szintén az ellentéteket mutatva, hiszen a kép eredetileg a sötétből a napfényes utcára lépő muskétásokat ábrázolja. Erről idekattintva olvashatunk.

A zenei és spirituális utazás ? az ellentét egyik pólusa ? Szalai Klára grafikus művész képei körül zajlott. Az eddigi sikeres kiállításokat maga mögött tudó művész már sokadjára új arcát mutatta meg a grafikai ábrázolásnak. Az eddig visszafogott, főleg grafit portrékat bemutató tárlatok után most a természetfeletti, színes, harsány képzelt alakok tekintenek ránk a falakról. Külön érdekessége a képeknek, hogy néhányat térbe helyezett a művész. Az alkotó a teljes univerzumot megmutatja a tegnap megnyílt kiállításán, hiszen a Napot és a Holdat, valamint a zodiákus jegyeket felsorakoztató kompozíciója is saját szemlélete által megalkotott, aprólékos részletekkel kidolgozott formában tekinthető meg.

A nagy magasságokat megjárva, kissé szédülve, a kézzel fogható, nagy művészi értékkel bíró apró alkotások között talál megnyugvást a látogató. Ilka Gábor ? a másik ellentét ? precízen kidolgozott, szó szerint értendő (!) kisplasztikái gyönyörködtetik és gondolkodtatják el az eReSz Kultúr Pontba érkezőket. Ilka Gábor Európát megjárt szobrai és a művész által adott elnevezései elgondolkodtatóak, a mindennapi helyzeteket teljesen más képbe helyező inspirációkkal szolgálnak. Egyszerű, szürke élethelyzeteket művészi megközelítéssel, bájos humorral fűszerezett, öniróniával gazdagítva tár a szemünk elé. Bár az alkotások aprók, mégis hatalmas művészi értékkel bírnak. A kisplasztikák kidolgozottságának záloga, az alkotó polgári foglalkozása, hiszen Ilka Gábor magánéletében fogtechnikusként dolgozik.

Mint múlt hétfőn már jeleztük, az Ellentétek cím is utal rá, hogy két külön világ, két teljesen eltérő megjelenítési forma, két ellentétes művészi látásmód fogadja a tárlatra látogató közönséget. A kiállítás február 27-én szombatig látogatható az eReSz Kultúr Pontban, a Budapest IX. Lónyay utca 20-ban hétfőtől szombatig, 14-18 óráig. A belépés ingyenes!

Szóljon hozzá!