ZETApress

hírportál

Hosek a Trafó Galériában

Hosek a Trafó GalériábanJakub Hosek: Veggie Buddhist Eco Prince című kiállítása nyílik holnap este 7 órakor a Trafó Galériában, a Liliom utcai Trafó Kortárs Művészetek Háza alagsorában. A tárlat március 27-én vasárnapig hétfő kivételével 16-tól 19 óráig, előadási napokon 16-tól 22 óráig látogatható. Támogatók: NKA, Káli Kövek.

A Trafó Galéria ad otthont a cseh Jakub Hošek (1979-) első magyarországi önálló kiállításának. Hošek a fiatal prágai művészeti szcéna egyik legegyedibb és legérdekesebb alakja, totális művész, aki egyszerre festő, zenei promóter és kiadó is. Számos felületes jelző ragadt rá az évek során a proto-hipszteren keresztül a góton át, egészen az anarchistáig. Hošek a Prágai Művészeti Egyetemen (AVU) végzett festőként Vladimir Skrepl és Jirí Kovanda tanítványaként. 2005 óta kétszer is jelölték a cseh sztárcsináló díjra a Jindřich Chalupecky-re, 2011-ben pedig megnyerte a Strabag Artaward Internationalt. Legutóbbi önálló kiállítása 2015-ben a brnói FAIT Galériában volt.

Small IMGHošek festészetének egyik fő kiindulópontja a néhol már-már absztrakcióba hajló expresszív kalligrafikus stílus, ami a zenei tipográfiából is eredeztethető. Sötét és egyben abszurd hangulatú, egyedi grafikus minőséggel bíró vonalas művészete különleges kapcsolatot ápol a szöveggel, ami képein sokszor megfejthetetlen magán-mitologikus utalásokat rejt. Hošek legújabb festményei dobozszerűek, a művész mindhárom dimenziójukat kihasználja. A kiállítás egyébként legújabb művein kívül kis válogatást is bemutat a budapesti közönségnek a művész korábbi ciklusaiból ? tudatta Mechiat Zina sajtós.

Szóljon hozzá!