ZETApress

hírportál

Múzeumba családostul

Teréz Távbeszélő KözpontKülönc feltalálók, különös találmányok: családi nap lesz a Műszaki Tanulmánytárban (Budapest XI. Prielle Kornélia u. 10.) február 20-án szombaton 10-től 13 óráig. A nap vendége [tiboru], a Konteóblog bloggere és a Postamúzeum lesz ? tudatta Tímár Irén, az MMKM PR munkatársa.

Telefon és telefonhírmondó, összeesküvés-elméletek, különös életpályák és Nikola Tesla munkássága, relikviája lesz a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytár február 20-i családi napjának középpontjában. A program két évfordulóhoz is kapcsolódik: Alexander Bell 140 éve szabadalmaztatta a telefonkészüléket. A Telefonhírmondó ? Puskás Tivadar egyedülálló szolgáltatása ? 1893. február 15-én indult el, amelynek alapját a telefonhálózat jelentette.

A Műszaki Tanulmánytár családi napján a látogatók a muzeológusokkal együtt erednek a legendák nyomába, lerántják a leplet néhány élettörténetről és kiderül, ki is találta fel valójában a telefont. Az elektrotechnika története sem mentes az összeesküvés-elméletektől, melyekről a Konteóblog vezető bloggere, Tóth Tibor [tiboru] tart előadást és beszélgetést, ha nem válik összeesküvés áldozatává…

Ezen a napon az is kiderül, hogy milyen kapcsolata volt Mikszáth Kálmánnak a telefonnal és arról is, hogy melyik, a Tanulmánytárban látható eszközön találták meg a világhírű feltaláló, Nikola Tesla aláírását. Előadások, 11 óra: Benei Bernadett muzeológus előadása a telefonokról; 12 óra: Tóth Tibor [tiboru], a Konteóblog szerkesztője tart előadást Nikola Tesla legendás életéről, munkásságáról. Folyamatos programok: A Postamúzeum kihelyezett interaktív bemutatója: A madzagtelefontól a mobilig ? érdekességek a távbeszélő-történetben. Múzeumpedagógiai műhely alkotni és kísérletezni vágyóknak.

Szóljon hozzá!