ZETApress

hírportál

Évadnyitó a Műcsarnokban

Steve McCurrySteve McCurry fotókiállítás, Fotóművészeti Nemzeti Szalon, természetművészeti tárlat és a monarchia utolsó évtizedeinek művészetét áttekintő kiállítás is szerepel a Műcsarnok idei programjában ? derült ki a délelőtti sajtótájékoztatón a múzeum Előadótermében.

Szegő György művészeti igazgató a tavalyi évről szólva elmondta, hogy a 2014-es évhez képest megduplázódott a látogatószám: 2015-ben csaknem 80 ezren tekintették meg a Műcsarnok kiállításait, míg egy évvel korábban 46 ezer látogatót fogadott az intézmény. A legnagyobb közönséget a Képzőművészeti Nemzeti Szalon és a Schöffer?Vörösváry?Malgot?Csertői-tárlatok vonzották, s várakozásai szerint 2016-ban a tavalyi látogatószámot is meg fogják haladni.

A január 26-án kedden megnyílt Légvonal április 3-ig látogatható. Február 24-én szerdán nyílik a vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismert fotográfus, Steve McCurry kiállítása a művész részvételével. McCurry a ’80-as években bejárta Ázsiát, és magas művészi színvonalon örökítette meg például Afganisztán szovjet megszállását. ? Nemcsak az emberi méltóság megjelenítője, hanem a filantrópia szószólója is ? méltatta a számtalan nemzetközi díjjal kitüntetett amerikai fotográfust Szegő György. A sajtótájékoztató előtt ipari alpinisták helyezték ki közel hatméteres molinóval a Műcsarnok homlokzatára az április 3-ig látható kiállítás ikonikus képét.

Néhány nappal később Közvetlenül a Műteremből címmel tíz kortárs magyar művész legfrissebb alkotásaiból nyílik tárlatsorozat, amely generációs és stiláris értelemben is rendkívül változatos megközelítést nyújt. Barakonyi Zsombor, Halász András, Jovián György, Lábass Endre, Nyári István, Orosz István, Pika Nagy Árpád, Rabóczky Judit / Georgios Tzortzoglou, valamint Ütő Gusztáv anyagait a Műcsarnok egy-egy kurátora rendezi március 26-ig látható minitárlatokba ? mondta Bán András, a múzeum vezető kurátora.

Szarka Klára fotótörténész elmondta, hogy már folynak irányításával a Fotóművészeti Nemzeti Szalon előkészületei is. Az utóbbi tíz-tizenöt évben hatalmas technológiai átalakulás zajlott le a fotográfia területén, és a digitális váltás nem pusztán technikai változásnak bizonyult. A Nemzeti Szalon a klasszikus mestereket és a mai kor friss áramlatait egyaránt láttatni kívánja április 23-tól június 26-ig.

Nyáron nagyszabású természetművészeti kiállítást rendez a Műcsarnok: Kis Gesztusok címmel 35 magyar és nemzetközi, városi és vidéki környezetben alkotó művész, művészcsoport mutatkozik be, különböző anyagok, folyamatok és elgondolások segítségével tárva fel a természethez való kötődésünket ? mondta Keserü Katalin művészettörténész, aki John K. Grande-dal közösen rendezi a július 22-től október 15-ig látható tárlatot.

Idén jubileumi évet ünnepel a Műcsarnok, 120 éve adták át ugyanis jelenlegi épületét. Az évforduló tiszteletére nagyszabású kiállítás tekinti át az Osztrák?Magyar Monarchia utolsó évtizedeinek fő képzőművészeti stílustörekvéseit Sármány-Parsons Ilona válogatásában november 16-tól, Ferenc József halálának 100. évfordulójától. A magyar festészet és szobrászat fő-művei mellé helyezve a lengyel, a cseh, az osztrák, majd a kibontakozó horvát és szlovén művészet alkotásait, kirajzolódnak a közös stílusáramlatok és az azonos intellektuális és művészi problémákra adott egyéni, de közös gyökerű válaszok. Olyan nevekkel találkozhatunk majd a 2017. március 12-ig látható tárlaton, mint Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Hans Makart, Jan Matejko, Lotz Károly, Jakub Schikaneder, Csók István, Maksymilian Gierymsky, Hans Tempe, Gustav Klimt, Vaszary János, Stanislaw Wyspianski, Ivana Kobilca, Jan Preisler, Mirko Racki.

Szóljon hozzá!