ZETApress

hírportál

Houdini a Széchenyi Könyvtárban

David Merlini szabadulTegnap délután nyílt meg Harry Houdini, a 90 éve meghalt világhírű, magyar származású szabadulóművész, illuzionista, bűvész életét bemutató kiállítás. A tárlat az eredeti relikviákat és a 2014-ben készült Houdini című amerikai film kelléktárgyait bemutatva idézi meg a híres művész alakját, életét, mutatványait.

Harry Houdini (született Weisz Erik) magyar származású amerikai illuzionista és bűvész minden idők legnagyobb szabadulóművésze és egyben a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze is volt. Az Országos Széchényi Könyvtár ? együttműködve a Houdini House Budapesttel ?, kiállítja azt a páratlan magángyűjteményt, melyet a milánói expó magyar pavilonjának látogatói már korábban megismerhettek. A kiállítás február 27-én szombatig (vasárnap-hétfő kivételével 09-től 20 óráig) lesz látható a Budavári Palota F-épületében. A magángyűjtemény gondozója David Merlini szabadulóművész.

Az OSZK Dísztermében a megnyitóünnepségen megjelenteket Szőcs Géza, a milánói expó kormánybiztosa köszöntötte, a kiállítást Fekete Péter miniszteri biztos, Jászai-díjas rendező, cirkuszigazgató nyitotta meg. A gyűjteményt David Merlini mutatta be, majd Voigt Vilmos, az ELTE BTK Folklór Tanszék professzora tartott előadást Sokkal több, mint cirkusz! Új self-made-man világkép címmel. ? A kiállított tárgyak mindegyike különös misztikumot hordoz. Ezek nem csupán hétköznapi tárgyak, hanem olyan egyedi és reprodukálhatatlan alkotások, amelyekkel történelmet írtak. A több száz tárgyat felvonultató gyűjtemény részét képezi Harry Houdini egyik saját, hírhedten biztonságos béklyója, egy Tower-típusú dupla-záras bokabilincs, valamint egy általa jegyzett levél is, amelyet még az amerikai mágusok társasága (Society of American Magicians ? SAM) elnökeként írt ? mesélte az 1978-as budapesti születésű, a világot két évtizede egyedi szabadulóművész produkcióival járó David Merlini, aki egyébként saját bevallása szerint misszióként tekint elődje legemlékezetesebb tárgyainak megőrzésére és bemutatására.

A kiállítást gazdagítja a Houdini-film kellékei közül a múlt század hangulatát visszaadó Metamorphosis, azaz helycsereláda is, valamint az a speciális óriás tejeskanna, amelyet vízzel telítettek, majd kívülről zárták le hat lakattal hermetikusan, természetesen nem üresen! A Houdini! című kiállítás anyagát március 24-én csütörtöktől a Houdini House Budapest nevű újonnan megnyíló kiállítóhelyen helyezik el, melyben tematikus workshopokkal, képességfejlesztő kurzusokkal kívánják segíteni a szabadulóművészek jövőbeli generációjának szakmai fejlődését.

Szóljon hozzá!