ZETApress

hírportál

Sajtófotók a Sajtóházban

TranzitországFazekas István (HVG.hu) Tranzitország című sorozatával nyerte el a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat Nagydíját, az André Kertész Nagydíjat pedig Déri Miklós (Déri és Társa Bt.) kapta meg A roma test politikája ? Nincs ártatlan kép című sorozatáért ? tudtuk meg délelőtt a Vörösmarty utcai Sajtóházban.

A legjobb fotókból és sorozatokból március 24-én csütörtök délután a Nagymező utcai Capa Központban nyílik kiállítás, a díjazott pályamunkák a Sajtófotó.hu oldalon megtekinthetők. Addigra a pályázati anyagokból összeállított fotóalbum is megjelenik ? mondta el Bánkúti András a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke. Az idei kiírásra 240 szerző 2492 pályaművel pályázott. A zsűri ? melynek elnöke a cseh Petr Josek, tagja a brit Jocelyn Bain Hogg és az orosz Szergej Makszimisin mellett Sopronyi Gyula és a 34 évvel ezelőtti első pályázatot is zsűriző Szarka Klára volt ? összesen 7029 képet tekintett meg a január 22-24-e között megtartott bírálaton. (Az 1. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb alkotásaiból 1982-ben a BME E-Klubjában rendeztek kiállítást.)

A pályázat történetében először hoztak létre kategóriát egy aktuális eseménysorozatra reagálva, a menekültválság témájában beérkezett fotók és sorozatok azonban igazolták a döntés helyességét ? értékelt Szigeti Tamás, a szakosztály titkára. Kurucz Árpád (Magyar Idők) Ima című felvételét találta a legjobbnak a zsűri a menekültválság egyedi kategóriában, Balogh Zoltán (MTI/MTVA) Krízis a Keleti-pályaudvaron című sorozatával pedig a menekültválság sorozat kategória első helyét érdemelte ki.

A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjjal Illyés Tibort (MTI/MTVA), a legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsi Márton-díjjal Móricz-Sabján Simont (Népszabadság) jutalmazta a zsűri; a megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter a salgótarjáni Komka Péter (MTI/MTVA), a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Bánhegyesy Antal szabadúszó lett.

A hír, eseményfotó egyedi kategória első helyén Illyés Tibor végzett Tiszteletadás című fotójával, a képriport (sorozat) kategória legjobbja pedig Bődey János (Index.hu) Sokkolta Párizst a terror éjszakája című sorozata lett. Az emberábrázolás ? portré egyedi kategóriát Hirling Bálint (VS.hu) nyerte meg Zsakfalu01 című felvételével, az emberábrázolás ? portré sorozat kategória első helyére Schild Tamás szabadúszó Semmi különös című sorozatát választotta a zsűri.

Kálló Péter (Földgömb Magazin, Metropol) Color party című képével a művészet, műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel egyedi kategória, Balance című sorozatával pedig a művészet, műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel sorozat kategória első díját nyerte el. A sport egyedi kategória élére Korponai Tamás (Népszabadság) A labda bűvöletében című felvételét sorolta a zsűri, a sport sorozat kategória első helyén Veres Viktor (Mediaworks Kiadó) A börzsönyi El Classico című sorozata végzett.

Ismét Máté Bence (Bence Máté Photography; Hide Photography) nyerte a természet és tudomány egyedi kategóriát Árulkodó szagok című munkájával, a természet és tudomány sorozat legjobbjának Hajdú D. András szabadúszó Cataracta című sorozata bizonyult. A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kategória első helyével Pályi Zsófia szabadúszót jutalmazták Vén Guszti című képéért, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat kategóriában pedig Bácsi Róbert László szabadúszó nyert Hegyi-Karabah című sorozatával.

A közmédia fotóriporterei összesen kilenc díjat kaptak. Közülük kiemelném a Képriport sorozat kategóriában 3. helyezést elért Koszticsák Szilárd: Ilyen a box című sorozatát, amely a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek részére fenntartott Déméter Ház életét és működését mutatja be. Szent László kórházbeli kiállításának november 19-ei megnyitójáról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!