ZETApress

hírportál

Kiscelli a Google-n

Mágnás Elza bőröndjeOnline kiállítást nyit a Kiscelli Múzeum a Google Kulturális Intézetével. Mágnás Elzának, a századelő híres kurtizánjának június 11-én bemutatott krimibe illő halála, fotók, bútorok, műtárgyak Budapest elmúlt két évszázadából, egy kattintásnyira ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Detektívkönyvekbe illő valódi krimi a századelőről: a több mint száz éve meggyilkolt híres kurtizán, Mágnás Elza ügye fotókon és korabeli dokumentumokon; régi fényképek, bútorok, műtárgyak Budapestről, és olyan műremekek, mint Róth Miksának, a neves üvegfestőnek és mozaikművésznek egyik csodálatos, színes üvegablaka várja az internetező műkedvelőket a Kiscelli Múzeum tegnap megnyílt online kiállításán, a Google Kulturális Intézete honlapján.

Ugyanitt nyitott kiállítást több mint száz másik intézmény mellett a New York-i Guggenheim Múzeum, így már több mint ezer múzeumból, köztük több magyar intézményből láthatóak itt műtárgyak. De itt mutatkozik be a világhírű Monet festményről, a Vízililiomokról készült gigapixeles felbontású fotó is, mely az egyébként szabad-szemmel alig látható részleteket is jól kivehetővé teszi.

A Kiscelli Múzeum online kiállítása a múzeum különféle gyűjteményeiből szemezget, sőt a látogatók a Street View segítségével bejárhatják a múzeum valamennyi kiállítótermét is. A bemutatott tárgyak között több olyan is akad, amely korábban nem került a múzeum látogatói elé. Ilyen például az a XX. század elején készült, német gyártmányú ? szekrény méretű ? Polyphon zenegép, amelyet nemrégiben állítottak helyre.

Az online kiállításon a látogatóknak nem csak arra nyílik lehetőségük, hogy külön-külön megcsodálják az egyes tárgyakat. A múzeum kurátorai olyan online kiállításokat rendeztek belőlük, amelyeken régi fotográfiák, korabeli használati tárgyak, festmények és szobrok segítenek hozzá Budapest XIX-XX. századi történetének megismeréséhez. Az egyik ilyen online kiállítás egy 1914-ben elkövetett, a múzeum épületéhez is kapcsolódó bűntényt ? a kor híres kurtizánjának, Mágnás Elzának meggyilkolását ? mutatja be egykorú fotók, dokumentumok alapján. Az erről készült Félvilág című Duna-filmről idekattintva olvashatunk.

Ha pedig valaki arra is kíváncsi, hogyan helyezkednek el ezek a tárgyak a kiállítótérben, és milyenek a múzeum tárgyainak otthont adó Kiscelli Kastély termei, az Street View sétára indulhat a múzeumban. Az impozáns épület összes terméről, így az egyedülálló romtemplom kiállítótérről is készültek felvételek, amelyeket a Google mérnökei speciális Street View kamerákkal rögzítettek, majd digitálisan úgy illesztettek össze, hogy az egy múzeumi séta élethű benyomását kelti.

? A Google Kulturális Intézet online felülete valamennyi, Budapest története iránt érdeklődő, magyar vagy külföldi látogató számára lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjen múzeumunk ? az egykori barokk kolostor ? lenyűgöző tereibe, valamint hogy megismerje gazdag gyűjteményeink különleges tárgyait ? üdvözölte az online kiállítás megnyitását Dr. Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója.

A Google Kulturális Intézetének honlapján több mint 1000 múzeum több mint 200 ezer műtárgyában gyönyörködhet világszerte bárki, köztük magyarországi intézményeknél őrzött alkotásokban is: a Kiscelli Múzeum mellett láthatóak a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház és a Holokauszt Emlékközpont online kiállításai is.

Néhány érdekes tárgy a Kiscelli Múzeum online kiállításából: Biedermeier szék, 1830 körül. Az egykor az Apponyi család tulajdonában lévő szék nyárfagyökér borítással és különleges, tus-festett díszítéssel készült. Kanapé és díszes körasztal is tartozik hozzá. Fényes Adolf: A Kiscelli Kastélyban, 1913-ból. A mai múzeumépület 100 évvel ezelőtt Schmidt Miksa bécsi iparmágnás tulajdonában volt, aki bútorgyárának bemutatótermeit rendezte be az egykori kolostori szobákban, ahol főúri vendégeit is rendszeresen fogadta. Az 1956-os forradalom során lerombolt Sztálin-szobor kis-mintája, Mikus Sándor munkája 1951-ből.

A Kiscelli Múzeum, mint a Budapesti Történeti Múzeum tagintézménye Budapestnek, Közép-Európa egyik legizgalmasabb városának ? és lakóinak ? XVIII-XXI. századi történetét mutatja be. Küldetésünk, hogy a budapestiek és a várost megismerni vágyó turisták felfedezzék maguknak a város sajátos hangulatát és energiáját. Múzeumunk Budapest egyik legszebb barokk épületében, az egykor kolostornak épült óbudai Kiscelli Kastélyban működik.

A Google Kulturális Intézete és a partnerei a világ kulturális örökségét hozzák egyetlen kattintásnyi közelségbe az internetezőkhöz, és olyan eszközöket készítenek, melyek segítik a kulturális szektort, hogy a gazdag és sokszínű kulturális örökségből minél többet tehessenek hozzáférhetővé online. A Google Kulturális intézete világszerte több mint ezer partner intézménnyel dolgozik együtt, így egy több mint kétszázezer műtárgyat felölelő platform jöhetett létre, ahol műtárgyak, fotók, videók, kéziratok és más, a művészet, kultúra és történelem szempontjából fontos dokumentumok kaptak helyet.

Szóljon hozzá!