ZETApress

hírportál

Kódexlapok a Belvárosban

Szalai Katalin plakátjaSzalai Katalin: Belváros-Lipótváros Krónikája című rendhagyó könyvbemutatója és kiállításmegnyitója lesz ma este 18 órakor a Városház utca 1-ben. Megnyitja: Wohlmuth István kulturális tanácsnok, közreműködik: Raffay Boróka ének, koboz ? tudtuk meg Józsa Judittól.

Szalai Katalin kódexíró-oklevélgrafikus művészi pályafutásának legjelentősebb alkotása a Belváros-Lipótváros Krónikája. A Józsa Judit Galériában holnaptól március 10-én csütörtökig tartó rendhagyó kiállításban látható 20 darab, nagyméretű és magas színvonalú kódexlap Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala tulajdonaként a Díszterem falán találták meg eredeti és méltó helyüket.

A kiállítás apropója az a kultúrtörténeti jelentőséggel bíró könyvritkaság megjelentetése, amelyet e kódexlapokból állítottak össze, angol és német nyelvű fordítással a teljes magyar szöveggel kiegészítve. A kiállítási anyag különleges, mert egy letűnt kor művészetét, a kódexírást eleveníti meg. E tárlat és könyv segítségével bepillantást nyerhetünk abba a gazdag örökségbe, amelyet a X. századtól a XXI. századig létrehoztak nagyszerű elődeink az építőművészet, a kultúra, a gazdaság terén. A tollal, ecsettel írott, rajzolt kódexlapok egyenként is művészi alkotások, kötetbe foglalva pedig az V. kerület történelmének, kultúrájának, építészetének kifejező, szemet gyönyörködtető dokumentumai.

A kódexírás különleges tudomány. A mai modern korban, a számítógépek világában igazi kuriózum. Szalai Katalin grafikus művészi gondossággal készített képei tükrözik azt a vonzódást, amelyet egy régi, letűnt kor iránt érez. Tükrözik a múlt iránti tiszteletet, őseink, az előttünk járó nemzedékek megbecsülését. A kiállításra a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzata és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány rendezésében kerül sor. Megtekinthető szombat és vasárnap kivételével naponta 10-től 18 óráig. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

Szóljon hozzá!