ZETApress

hírportál

Alföldi a Nagymező utcában

Alföldi RóbertAlföldi Róbert rendező neovantgárd fotógyűjteményéből mutat be nagyszabású válogatást a Magyar Fotográfusok Háza ? Mai Manó Ház holnaptól A múlt szabadsága címmel a Nagymező utca 20-ban. Első alkalommal mutatkozik be a közönség előtt a fotógyűjtemény, amelyből katalógust is megjelentetnek.

Jelenleg a kiállítás nemzetközi bemutatkozását készítik elő, az április 3-ai vasárnapi zárásig számos kísérőprogrammal, tárlatvezetéssel várják majd a Mai Manó Házba a látogatókat ? mondta el Kőrösi Orsolya igazgatónő a délutáni sajtóbejáráson. Kolozsváry Marianna kurátor számára is különleges élmény volt ezt az anyagot kiállítássá formálni és kötetbe rendezni. A tárlaton a jóval bővebb kollekcióból 179 munka látható, míg a katalógusba 280 mű került be. Az alkotók nem mind fotóművészek, vannak köztük festők vagy kutatók is, a kiállításon pedig néhány szobor is helyet kapott.

Alföldi Róbert felidézte: hat-hét éve akadt a kezébe Szilágyi Sándor: Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben című kötete, amely olyannyira felkeltette az érdeklődését a korszak iránt, hogy rövidesen gyűjteni kezdte annak fotográfiáit. A gyűjtés egyfajta nyomozás is volt, hiszen akkoriban egyetlen galéria sem foglakozott a magyar neoavantgárddal. Amelyik művész élt, azzal találkozott is. Volt, aki könnyebben, más csak rábeszélésre adta a műveit; akadt, aki meghatódott, volt, aki rácsodálkozott harminc évvel ezelőtti önmagára, de olyan is akadt, aki nem szívesen szembesült akkori munkáival.

Több kép Alföldi Róbert nyomozásának köszönhetően került elő, a kiállítás egyik fő-művét például a gyűjtő és a művész együtt fedezték fel egy szekrény mögött. Az anyag elsősorban az 1970-80-as éveket fedi le, amikor sokan próbálkoztak a neoavantgárdot jellemző szabadságkereséssel, köztük számos nagy név, de a szakma számára ismeretlen alkotók is. Nagy élmény számára az a fajta szabadság, ami ezekről a művekről süt.

A látogató olyan hazai művészek munkáival találkozhat két emeleten, mint Tót Endre, Pinczehelyi Sándor, Hajas Tibor, Ujj Zsuzsi, Vető János, Szentjóby Tamás, Pauer Gyula, Galántai György, Tolvaly Ernő vagy Haris László, de néhány külföldi alkotó ? mások mellett Hermann Nitsch, Arnulf Rainer vagy Petr Stembera ? képei is szerepelnek a tárlaton. Az anyagból sugárzik maga a korszak, az a szabadság, lázadás, merészség, ami ezeket a művészeket jellemezte. Az az összefogó ízlés, látásmód is jól megmutatkozik, amellyel Alföldi Róbert a kollekciót létrehozta.

Szóljon hozzá!