ZETApress

hírportál

Látványtér a Fugában

MALATA Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) Látványtér című kiállítása nyílt meg tegnap délután a Petőfi Sándor utcai Fuga Építészeti Központban. Megnyitotta: Lőrinczy György művészeti menedzser, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és dr. Sirató Ildikó egyetemi docens, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

A Látványtér a díszlet- és jelmeztervező művészek országos évenkénti nagy szakmai kiállítása, amelyen az ország legjelesebb díszlet- és jelmeztervezői bemutatják a szakmai közönségnek az elmúlt két színházi évad legjelentősebb díszlet- és jelmezterveit és azok megvalósulását. Bemutatkoznak első alkotásaikkal a pályakezdő fiatalok is. A sokszínű anyagot (látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, kalapok, cipők, kellékek, előadásfotók, installációk, díszletelemek) változatos, kicsit színpadias megjelenítésével tesszük érdekessé a közönség számára.

A január 17-én vasárnapig látható tárlat kurátora: Balla Ildikó. Kiállító művészek: Balla Ildikó, Bozóki Mara, Bújdosó Nóra, Czigler Balázs, Erkel László Kentaur, Fógel Adrienn, Füzér Anni, Horányi Júlia, Horváth Kata, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kovács Nóra Patrícia, Nagy Fruzsina, Orosz Klaudia, Romhányi Nóra, Rózsa István, Sárdi Zoltán, Tihanyi Ildi.

Az elmúlt években a Magyar Látványtervező Művészek Társasága Balla Ildikó jelmez- és díszlettervező kezdeményezésére két új díjat ? Az Év Díszlettervezője és Az Év Jelmeztervezője ? alapított. A díj átadása a kiállítás terében történik, ahol a résztvevő alkotók névre szóló hitelesített lapon szavazhatnak a kiállított pályaművek tervezőire. A Látványtér pályázata nyitott, egy feltételnek kell megfelelnie a jelentkezőknek: a művek mindig az aktuális év előtti évadban bemutatott előadásokhoz kapcsolódjanak! A 6. alkalommal megrendezett tárlattal és az ünnepélyes megnyitóval kívánták bizonyítani, hogy ez a díj rangot jelent, a kiállításon való részvétel pedig erősíti a magyar látványtervezők szakmai hírnevét.

Az elmúlt évek díjazottai: Füzér Anni, Rátkai Erzsébet, Szűcs Edit, Balla Ildikó jelmeztervezők és Erkel László Kentaur, Khell Zsolt, Czigler Balázs, Polgár Péter díszlettervezők. Támogatók: MALÁT, MMA, Budapesti Operettszínház, Budapesti Szent László Gimnázium. Külön köszönet illeti a kiállítás létrejöttét támogató színházakat. Bővebbet idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!