ZETApress

hírportál

Tudós szól a tudósról

Hogyan legyek tudós? címmel lesz beszélgetés jövő kedden Budán Somogyi Árpád berlini professzorral. A SOM új programsorozatot indított középiskolásoknak. A tudományos élet nemzetközileg is elismert szereplői saját életükkel, karrierükkel keltik fel az érdeklődést a természettudományos pálya iránt.

Milyen egy valódi tudós? Hogyan építhetünk fel egy világszinten is jegyzett tudományos karriert? ? A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) Az izgalom biológiája, Selye János és a stresszelmélet dimenziói című kiállításához kapcsolódva dr. Bertók Lóránd után Somogyi Árpád berlini professzort, Selye másik tanítványát kérte fel, hogy a munkássága során szerzett tapasztalatokat ossza meg a pályaválasztás előtt vagy pályájuk elején álló fiatalokkal. A beszélgetés időpontja január 12-e kedd 16 óra 30 perc.

A tudósokról alkotott képünket épp úgy sztereotípiák, közhelyek, filmek formálják, mint a legtöbb szakmáról alkotott véleményünket. Pedig a tehetség sokszínű, épp úgy, ahogy a tudós is. Erről kívánjuk meggyőzni azokat a gimnazistákat, egyetemistákat, akik eljönnek egy vérbeli, nemzetközileg is rangos kutató, Somogyi Árpád előadására ? tudatta Berényi Marianna PR marketing kommunikáció, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár. A budai Apród utca 1-3-ban jövő kedd délután megtudhatjuk, hogyan sikerült Selye János intézetébe kijutni a szocialista Magyarországról, milyen tapasztalatai voltak a világhírű kutatóról, s hogyan profitált ebből! Elmondja, hogy kik és hogyan segítették pályáját, milyen akadályokat kellett leküzdenie, melyek voltak a legnagyobb sikerei.

Prof. Dr. Dr. h.c. Somogyi Árpád 1937-ben született Környén. Jelenleg a berlini Gesellschaft für Natur- und Heilkunde tagja, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Szakterülete a farmakológia-toxikológia és a rákkutatás. Részt vesz a budapesti Állatorvos-tudományi Egyetem, az International Life Sciences Institute Europe, a Kaposvári Egyetem, a Toxicology Forum, a Real Academia Nacional de Ciencias Veterinarias munkájában. Munkásságáért, tudományos eredményeiért Bundesverdienstkreuz I. rendjével, a Distinquished Scientist Awarddal (Japanese Society for the Promotion of Science), a Hantken Miksa-emlékéremmel, a Honorary Diplomával (American Veterinary Epidemiology Society, San Francisco, USA), a Magyary-Kossa-emlékéremmel jutalmazták.

Szóljon hozzá!