ZETApress

hírportál

Hangjaink a Trafóban

Ujino: The RotatorsTegnap este nyílt meg a ferencvárosi Trafó Galériában Budapest eddigi egyik legjelentősebb kortárs japán képzőművészeti kiállítása, a Hangjaink. Kiállító művészek: Yukio Fujimoto, Lyota Yagi, Tatsumi Orimoto, Tetsuya Umeda és Ujino. A 2016. január 31-én vasárnapig látható tárlatot Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora nyitotta meg.

Budapest eddigi egyik legnagyobb szabású japán kortárs képzőművészeti kiállításának ad otthont a Trafó Galéria, amely ezúttal a japán hangművészetre koncentrál és a japán kultúra hanghoz való viszonyát vizsgálja. A Hangjaink című kiállítás művészei a mindennapi környezet és élettér keltette természetes hangok iránti érdeklődésből hozzák létre munkáikat, amelyek a zeneiség és a zajok esztétikai vonatkozásait mutatják meg.

John Cage és a Fluxus mozgalom hatására Japánban több képzőművész generáció számára vált relevánssá a zaj kérdése, amelynek feldolgozásában az irónia, a használati tárgyak átértelmezése és néha az abszurditás is fontos szerepet játszik. A japán kiállítók munkái az érzékszervek közötti kapcsolatról, a környezet nem csak vizuális értelmezéséről és a hang intellektuális felfogásáról szólnak. Limitált bakelitkiadvány is társul a projekthez: a kiállított vagy felkérésre készült művek hanganyagai szerepelnek a lemezen, melynek borítója Fodor János képzőművész munkája.

A Hangjaink témája a japán hangművészet: a zeneiség és a zajok kapcsolatára koncentráltak a művészek. Háztartási eszközökből, hangszerekből kombinált installációk, bakelitek, printek és film egyaránt fellelhető lesz a kiállított munkák között. A japán pop szemlélet, Fluxus mozgalom és John Cage filozófiája egyaránt megmutatkozik a műveken. Támogatók: NKA, Tha Japan Foundation, Káli Kövek.

Szóljon hozzá!