ZETApress

hírportál

Mozdonytorzó Tapolcán

NOHAB-torzóMegy a NOHAB Tapolcára, a tapolcai állomásra a Városligeti körúti Közlekedési Múzeum elől. 15 év után hazamegy Tapolcára az M61-004-es NOHAB. Az 1999-ben Badacsonylábdihegyen balesetben összetört, majd leselejtezett mozdony B-vezetőfülkéjét 2001 óta az MMKM új épülete előtt láthatta a nagyközönség.

A múzeum épületének újjáépítése miatt a mozdonynak most költöznie kell. Az M61-004-es Tapolca nevű mozdonytorzót a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum elől december 17-én csütörtökön szállítják el, majd december 22-én kedden avatják fel új helyén, a tapolcai vasútállomáson, ahol az avató ünnepség egyben egy nagyszabású magyar NOHAB-találkozó is lesz.

A tervezett holnapi menetrend: 7 órától előkészületek, a daru és a tréler érkezése a Közlekedési Múzeumhoz. 10 óra után a pályakotró leszerelése, a kocsiszekrény, majd a forgóváz trélerre emelése. A trélerre emelést követően a 004-es egészen este 6-ig a múzeum előtt marad, csak 18 óra után indul el a szállítmány. A Négyeske avatására december 22-én kedden 10:30-tól kerül sor a tapolcai vasútállomáson. 11-től 11:30-ig szervezett fotózás lesz a Vontatási Telep területén, 12:30-kor kötetlen beszélgetés kezdődik a NOHAB-okat üzemeltető cégek képviselőivel.

A jövő keddi hivatalos avatáson 13 órakor Lévai József, Tapolca Város alpolgármestere mond köszöntőt. A NOHAB-ok tapolcai évtizedeire Németh Ferenc, a Tapolcai Vontatási Főnökség nyugalmazott művezetője emlékezik. Négyeske budapesti másfél évtizedét Dr. Krámli Mihály, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója mutatja be, a hazatérés eseményeit Dr. Décsey Sándor, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója eleveníti fel. A torzót Lukács György, a MÁV Zrt. szombathelyi területi igazgatója avatja fel. 10 és 16 óra között a tapolcai váróteremben a NOHAB-ok történetét bemutató kiállítás tekinthető meg. Támogatók: MÁV Zrt; MÁV Start Zrt; Rail Cargo Hungaria Zrt; Tapolca Város Önkormányzata; Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum; Wass Albert Könyvtár és Múzeum; MÁV Nosztalgia Kft; Kárpát Vasút Kft; NOHAB GM Alapítvány; VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ és megszámlálhatatlan NOHAB rajongó!

Szóljon hozzá!