ZETApress

hírportál

Várnegyedi negyedszázad

Várfok 25A Várfok Galéria mint az egyik első hazai kortárs, máig folyamatosan működő, magánalapítású galéria idén ünnepli 25. születésnapját. Az évet izgalmas kiállításokkal, projektekkel kívánta emlékezetessé tenni. A jubileumi év csúcspontja a Galéria születésnapján, tegnap megnyílt Várfok 25 kiállítás lett.

A Várfok Galériát tekinthetjük a hazai kortárs művészeti piac bölcsőjének, intézményesített rendszere egyik példamutató oszlopának. A Galéria egy negyed százados történelme, folyamatos fejlődése és mai napig tartó kontinuitása, számos non-profit projektje, konstans jelenléte és értékátörökítésre törekvő szellemisége egyedülálló a hazai színtér tekintetében. A Várfok Galéria nagy terében, a Várfok Project Roomban, valamint az I. Kerületi Önkormányzat Várnegyed Galériájában egyszerre nyíló jubileumi kiállítás a Galéria történetének legfontosabb pillanatait tárja fel ? 1990-től egészen napjainkig. A kiállítások a Várfok történetiségére, az elmúlt 25 év magyar kortárs művészeti szcénájában betöltött szerepére kívánja helyezni a hangsúlyt. Koncepciója: Különleges időutazásra hívjuk a látogatókat!

A Várfok Galériában a felkért művészek emblematikus alkotásai mellett archív fotókkal, dokumentumokkal idézzük meg a Galéria emlékezetes eseményeit. Így például feLugossy László és Szirtes János újhagyma dedikálását, a Várfok terek bővülését, Rozsda Endre halála előtti utolsó interjúját, Françoise Gilot 2007-es Galéria19 avatását, El Kazovszkij ?pakkját? az Alkoholos Filcből, az egykori kulturális és vizuális telephelyeket, a ma már történelemnek számító Portál és Garázs Galériákat. A kiállítást komoly kutatómunka, a 25 év történetének feldolgozása előzi meg, valamint különleges voltát a rendhagyó installálás is emeli. Az egyedi arculat kialakításában Csáki László, Balázs Béla-díjas vizuális művész, animációs filmkészítő volt segítségünkre.

Ezzel párhuzamosan a Várfok Project Room, ahol 1990. november 30-án a Galéria megnyitotta kapuit, a kezdetekről emlékezik meg Gerber Pál, Gerhes Gábor, Kicsiny Balázs és Kungl György közös tárlatával. Mindezek mellett gyűjtők felé is szeretnék leróni tiszteletüket és köszönetüket, hiszen az ő támogatásuk és hozzájárulásuk is kellett ahhoz, hogy a Galéria és művészköre azzá válhasson, amit ma jelent: elsőrangú, 25 év történetiségével hitelesített, értékteremtő és-megőrző viszonyítási pont. Az ő tiszteletükre került megrendezésre a jubileumi kiállítás harmadik állomása szomszédságunkban, a Várnegyed Galériában. A kiállításokat tegnap este Földényi F. László esztéta, műkritikus nyitotta meg.

Várfok 25 jubileumi könyv

A Várfok Galéria a 25 éves jubileumi kiállítása mellett egy szakmai és művészettörténeti fontosságú könyv kiadását is tervezi, melynek célja a galéria elmúlt negyed évszázadának szakszerű és átfogó feldolgozása. A hazai kortárs színtér meghatározó szereplőinek tanulmányai és köszöntői, valamint a művészkör állandó tagjainak bemutatása mellett a Várfok Galéria összes kiállítása és eseménye dokumentálásra kerül, így a kiadvány támpontot nyújt művészettörténészek, kutatók számára, ugyanakkor vonzó és szórakoztató olvasmányt jelenthet a művészetbarátoknak is. A Várfok 25 könyvbemutatójára a jubileumi kiállítások finisszázsa keretében, 2016. január 30-án szombaton kerül sor.

Szóljon hozzá!