ZETApress

hírportál

Délvidékről Teréz körútra

Lázár Tibor Fórum Képzőművészeti Díjas délvidéki festőművész Pannon pop című kiállítása nyílt meg tegnap este a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Teréz körúti Kárpát-haza Galériájában. Köszöntőt mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke.

Ünnepi beszédet mondott Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, a kiállítás fővédnöke. A kiállítást megnyitotta Beszédes István költő. Közreműködött Csoóri Sándor Sündi Junior Prima Díjas brácsás és Zimber Ferenc Junior Prima Díjas cimbalmos. Az estet Takács Bence Ervin előadóművész moderálta. A kiállítás december 9-én szerdáig hétfőtől péntekig 12-től 18 óráig tekinthető meg (szombat-vasárnap zárva), kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Lázár Tibor 1980-ban született Óbecsén. Tanulmányait az újvidéki Művészeti Akadémián végezte, valamint posztgraduális képzési programon is részt vett a svájci L?Ecole Cantonale d?Art du Valais intézményben. Jelenleg Zentán él, ahol a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos tanáraként tevékenykedik. Több önálló és csoportos kiállításon túl, számos díj és elismerés birtokosa. Alkotásai szorosan kötődnek a Vajdasághoz, a régió gazdag történelmi és kulturális áramlataihoz. Főként a XIX. és a XX. század fordulójának társadalmi változásaira fókuszál műveiben, remélve ezzel egyfajta regionális identitás pontosítását is. A képeken a hagyományos figurális ábrázolás egyfajta kortárs újraértelmezésébe nyerhetünk betekintést, melyek a művész belső énjén keresztül formálódnak. Művei nagyon erőteljesen közvetítik az általa képviselt látásmódot; friss, üde színei derűs hangulatot árasztanak.

Kiállított kompozícióin többnyire virágok, madarak, modern köntösbe bújtatott csendéletek tűnnek fel, melyek a régi művészettörténeti korszakok motívumait idézik. Papagájok, koponyák, homárok, gyümölcsök, virágok jelennek meg különböző társításokban. A monokróm stílusban, élethűen megfestett központi motívumokat színes foltokként megjelenő fátyol fedi, melyet helyenként széles ecsetvonások, elmosódások, graffitikra emlékeztető elemek tarkítanak.

? A munkáim erősen kötődnek a Vajdasághoz, ahol élek, valamint annak történelméhez és a századforduló környékére eső aranykorához. Az akkori otthonokban, a mestermunkák mellett megtalálható festmények, gobelinek, apró dísztárgyak, evőeszközök, díszes használati tárgyak inspirálnak, amelyeket ma egyszerűen csak B-kategóriának nevezünk. Ezek erősen a giccs határát súrolják, sokszor a nagyobb kulturális központokból ideáramlott munkák adaptált verziói, provinciális átiratai. Munkáimban mindezeket idézem meg egy-egy pszeudo változatban. A viszonyom feléjük sokszor egészen összetett. Megtalálható a melankólia, ahol utópisztikus gondolatokat projektálok a múltba, a ?régi, szép időkbe?, az anakronizmus, a humor cinikusabb változata, ahol megmosolyogva gondolok egy-egy régi munka, mai szemmel humorosnak tűnő naivitására. Mindezt egy kortárs képzőművészeti nyelvezettel teszem, amelybe az utca művészete és pop elemek szűrödnek be, mintegy párhuzamot vonva a korok és azok divatjainak mulandósága között ? vallja a művész saját munkásságáról.

Szóljon hozzá!