ZETApress

hírportál

Kiállítássorozat Szentendrén

Nagyszabású kiállításokra készül a Ferenczy Múzeum. Az év elejétől új szervezetet, új arculatot is terveznek Szentendrén ? derült ki Szentendrén a délelőtti sajtótájékoztatón.

Új kiállítóhelyek, kortárs nemzetközi művészeket bemutató kiállítássorozat, nagyszabású biennále és fesztivál; hosszú távú rekonstrukciós program jellemzi a megújuló, új koncepcióval és arculattal bemutatkozó, 2016. január 1-jétől induló Ferenczy Múzeumi Centrum tervezetét. Az új struktúrában tovább működő, számos szentendrei múzeumot és kiállítóhelyet összefogó Centrum célkitűzése, hogy Szentendrét, művészeti hagyományaihoz méltóan, kiemelkedő projektek megvalósításával újra a képzőművészet magyar fővárosává tegye.

Új hangsúly: a legfontosabb a képzőművészet

? Szentendre a XX. század során többször is a magyar képzőművészet fővárosa volt. Jelenleg is számos kitűnő művész él és alkot Szentendrén, ám sajnálatos módon az elmúlt évtizedekben nem volt olyan képzőművészeti esemény, mely nagyobb tömegeket vonzott volna a városba. Az intézmény új koncepciójának egyik legfontosabb célja, hogy a képzőművészet hangsúlyosabbá tétele révén, kiemelkedő projektek megvalósításával Szentendre újra meghatározó művészeti központtá válhasson ? fejtette ki a megújult koncepció hátterét Gulyás Gábor, az intézmény igazgatója.

Rekonstrukciós program

Ahhoz, hogy Szentendre betölthesse ezt a hivatását, korszerű infrastruktúrára van szükség. Mivel a városban lévő múzeumok és kiállítóhelyek épületeinek állaga a legtöbb esetben nem megfelelő, a múzeum kidolgozott egy felújítási koncepciót, amelyhez anyagi forrást keresnek. A koncepció része a Szentendrei Képtár építészeti és energetikai rekonstrukciója, a MűvészetMalom átépítésének befejezése és korrekciója, valamint az úgynevezett kis-múzeumok rekonstrukciója. Ez utóbbi már idén elkezdődött a Czóbel Múzeum felújításával.

Új szerkezeti rend: Ferenczy Múzeumi Centrum

A megújult infrastruktúrát új rendszerben tervezik működtetni, melyhez névváltoztatást is kezdeményeztek. A tervek szerint 2016. január 1-jétől felálló Ferenczy Múzeumi Centrum elsősorban a szentendrei múzeumokat fogja és hangolja össze. Az újfajta működéshez új szervezeti és működési szabályzat készült. Ebben a két legfontosabb változás, hogy a régészet és a képzőművészet a továbbiakban főosztályként működik tovább, és létrejön két új szervezeti egység: az irodalmi osztály és a kommunikációs osztály. A szerkezeti változásokat látványos arculatváltással is kommunikálja az intézmény. ? Az új arculat elemeiben tükröződnek az új rendszer azon jellemzői, melyek egyfelől a különböző intézmények autonómiáját erősítik, másfelől azonban éppen azok összetartozását demonstrálják ? mutatta be az új gondolatiságot kifejező arculat elemeit az igazgató.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xH8OTynoPTA[/youtube]

Szóljon hozzá!