ZETApress

hírportál

Szent Mártontól Szent György napig

Képes magyar jazztörténetA Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Zenei Kollégiuma támogatásával létrejött Képes magyar jazztörténet című időszaki kiállítás tegnap délután nyílt meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum I. emeletén. Köszöntőt mondott Kiss Imre múzeumigazgató, megnyitotta: Doncsev András, az NKA alelnöke.

A megnyitó után a Bohém Trió (Ittzés Tamás ? zongora, ének, Mátrai Zoltán ? klarinét, szaxofonok, Falusi Alfréd ? dob) muzsikált a földszinten. A 2016. április 24-én vasárnapig látható kiállítás kurátora: dr. Bajnai Klára, Simon Géza Gábor és Kiss Imre. Partnerek: Simon Géza Gábor magángyűjteménye; Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) Zeneműtára és Színháztörténeti Tára; Gyémánt László, Külüs László és Nyakas Attila festőművészek; Siklós Péter fotóművész; Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány; Magyar Jazzkutatási Társaság és a ceglédi Dobmúzeum.

A tegnap megnyílt kiállítás a Magyar jazztörténeti projekt része, melyek sajtótájékoztatóját már szerdán (Márton napon) megtartották az óbudai Korona tér 1-ben. Megtudtuk, hogy a magyarországi jazztörténések ? nagy vonalakban ? időben párhuzamosan haladtak az európai és az amerikai eseményekkel. Kiállításuk az 1850-es évek körüli őskezdetektől 2015-ig, korabeli dokumentumok (kottaborítók, fényképek, festmények, plakátok, szórólapok, gramofonlemez-, LP- és CD-borítók, hangszerek) segítségével mutatja be a honi jazzeseményeket. A képi anyagot nagymértékben színesítik a kiállított jazzkönyvek. A világon valaha megjelent egyik legkorábbi jazzkötet, az 1928-as Jazzband, Végh Gusztáv illusztrációival került kiadásra, ezek egy részét reprodukciókon szintén kiállították. A kiállítás időtartama alatt több kísérőprogram kerül megrendezésre, koncerteknek, jazztörténeti kiadványok bemutatójának és jazzkutatási konferenciának is helyszínt biztosít a múzeum.

1 hozzászólás

  1. Képes magyar jazztörténet meghosszabbítva május 1-jéig! A magyarországi jazztörténések ? nagy vonalakban ? időben párhuzamosan haladtak az európai és az amerikai eseményekkel. Kiállításunk az 1850-es évek körüli őskezdetektől 2015-ig, korabeli dokumentumok (kottaborítók, fényképek, festmények, plakátok, szórólapok, gramofonlemez-, LP- és CD-borítók, hangszerek) segítségével mutatja be a honi jazzeseményeket. A kiállítás képi anyagát nagymértékben színesítik a kiállított jazzkönyvek. A világon valaha megjelent egyik legkorábbi jazzkötet, az 1928-as Jazzband, Végh Gusztáv illusztrációival került kiadásra, ezek egy részét reprodukciókon szintén kiállítottuk.