ZETApress

hírportál

Márton-nap a Márton utcában!

Ferencvárosi Márton-napEgy pohár újborral és libazsíros kenyérrel várták a betérőket tegnap délután Deák László szikvízkészítő a ferencvárosi Szikvízkészítő üzem udvarán, a Márton utcában. Beszédet mondott Búza Péter művelődéstörténész, Kis Sámson Endre református lelkész és Tarján Balázs borakadémikus.

Közreműködött Arapovicsné Kiss Ágnes és a Ferencvárosi Herz Férfikar. Az italok a bolyi Kovács borászatból, míg az ételek a Haller utcai Pampuska kisvendéglőből érkeztek. A résztvevők adományaikkal támogathatták a Déméter Alapítvány céljait. Sedlák Gabriella programkoordinátor elmondta, hogy a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán évente 45-50 gyermeket transzplantálnak rosszindulatú hematológiai és daganatos betegségek, immunhiányos állapotok és anyagcsere-megbetegedések miatt. Az átültetést követő 2-3 hetes sejtmentes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik, a betegek immunrendszer nélkül élnek. Ezért ezt a néhány hetet steril körülmények között, elkülönítő boxban töltik.

A lábadozás időszakában, a lassan erősödő immunrendszer miatt gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért a kórház területén lévő Démétér Házba költöznek. Itt otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak, és együtt lehetnek szüleikkel, ami fontos lelki támaszt jelent a gyógyulásukhoz. A korábbi hat apartmant hárommal bővítették, s most lehetőségünk nyílt újabb hat apartmannal való bővítésére, de ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, jelentős társadalmi összefogásra, anyagi támogatásra van szükségük! Számlaszámuk: Budapest Bank 10102086-56951900-01000002 ? Adószámuk: 18256110-1-43.

November 19-én csütörtökön 15 órakor nyílik Koszticsák Szilárd, az MTI fotóriportere: Ilyen a box című fotókiállítására a Szent László Kórház (Budapest IX. Albert Flórián út 5-7.) 5/C pavilonjában. Megnyitja: Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, a Magvető és az Athenaeum Kiadó igazgatója. A Lanner Kvartett Alapítvány jóvoltából fellép: Selmeczi Gábor, Kostyál Péter, Fekete Zoltán. Műsoron Antonin Dvorak: Miniatures Op. 75a.

Szóljon hozzá!