ZETApress

hírportál

Romokon a Nagykörúton

Mónos Péter: Aranykorok romjain című könyvét mutatták be délelőtt a Szent István körúti 20 éves Kieselbach Galériában. A szerzővel Kieselbach Tamás, a Galéria tulajdonosa beszélgetett Juhász Anna moderálásával, majd megnyitották jubileumi kiállításukat. Fotóink Lantai József felvételei.

Az Aranykorok romjain című kötetben Molnos Péter legérdekesebb tanulmányait olvashatják. Bár az írások a szigorú tudományosság igényeinek is megfelelnek, a könyv stílusa és nyelvezete, a választott témák és a tálalás módja a nagyközönség számára is izgalmassá teszi. A szerző tudatosan összefonja a művészetet az élettel: a műalkotások mellett a történelmi miliő, az emberi drámák, a művészek és gyűjtők érdekfeszítő sorsa is bemutatásra kerül. A kötet olvasói megismerkedhetnek a magyar századelő legjelentősebb gyűjtőivel, gróf Andrássy Gyulával, Nemes Marcellel vagy Kohner Adolffal, miközben bepillantást nyernek a korabeli pénzarisztokrácia kivételes életkörülményeibe.

Megtudhatjuk, miként tartóztatták le a rendőrök 1930-ban Derkovits Gyulát, mi kapcsolta össze a legendás angol Rotschild családot Aba-Novák Vilmossal, ki volt az első magyar ember, aki egy Van Gogh festményt birtokolt és mi volt a magyar kultúrpolitika legnagyobb baklövése a XX. században, amellyel egy csapásra legalább fél milliárd dollárt sikerült elveszteni.

A kötet lapjain megjelenik egy korábban nem ismert, 1894-es fénykép Csontváry Kosztka Tivadarról és először kerül reprodukálásra Batthyány Gyula 1954-ben festett albuma, melyet egykor a nyolc éves fegyházbüntetésre ítélt gróf egy márianosztrai börtönőrnek adott ajándékba. Külön tanulmány foglalkozik a magyar festészet rejtett oldalával, vagyis azokkal a festményekkel, melyek jól ismert képek hátoldalán rejtőztek évtizedeken vagy akár egy egész évszázadon át. Végül a szerző bevezeti az olvasókat a festményhamisítók világába is, konkrét tippeket adva a hamisítványok felismeréséhez.

A Kieselbach Galéria 20 éves jubileumára az Aranykorok romjain című kötet szerzője, Molnos Péter reprezentatív kiállítást rendezett. A kötet témáit feldolgozó és a Galéria elmúlt 20 évére is reflektáló tárlat rendkívüli látványosságokat kínál a látogatónak: jól ismert, klasszikus remekművek mellett korábban soha nem látott csemegék kerülnek bemutatásra. Többek között Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos és Berény Róbert művei kerültek a Galéria falaira, ahol videóinstallációk segítségével az egykori nagy magyar gyűjtők világhírű külföldi remekművei, Cézanne, Gauguin és Van Gogh alkotásai is megjelennek. A modern technika segítségével maga a kurátor, Molnos Péter is tárlatvezetést tart egy száz évet átfogó időutazás segítségével Kohner Adolf egykori palotájának pazar termeiben.

A tárlat szenzációja, hogy a Csontváry művészetével foglalkozó részében három olyan mű is bemutatásra kerül, mely a Budai Várban rendezett életmű-kiállításon nem szerepel. A tárlat záró termében megtudhatjuk, hogy mi köti össze Kabos Gyulát és a ’30-as évek modern magyar festőit, miközben végre egymás mellé kerülnek Aba-Novák Vilmos eredeti és hamisított alkotásai is.

2 hozzászólás

  1. Szeretném megtudni, hol vásárolhatom meg Mónos Péter: Aranykorok romjain című könyvét. Előre is köszönöm!

  2. Mint a tudósításból következik, Mónus Péter könyve a Kieselbach Galériában megvásárolható.