ZETApress

hírportál

Bence sokadik sikere

naturArt ETF 2015 könyvborítóTegnap este adták át a Canon ? Az Év Természetfotósa 2015 pályázat díjait Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói ? Magyarország 2015 című kötetet is.

A naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége 23. alkalommal írta ki hazánk és a régió legrangosabb természetfotós pályázatát. A Canon ? Az Év Természetfotósa 2015 pályázat izgalmas versenyt hozott: a 7 fős zsűri ? Bánkuti András, Berta Béla, Dombovári Tibor, Heltai Csaba, Selmeczi Dániel, Suhayda László és dr. Kalotás Zsolt elnök ? több mint 3400 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban több mint hatvan alkotó 102 műve versengett.

A zsűri döntése értelmében a Canon ? Az Év Természetfotósa 2015 pályázat fődíját, Az Év Természetfotósa elismerést Máté Bence nyerte el. A nagyközönség által láthatatlan madárfotósként is ismert, világszerte sikert sikerre halmozó természetfotós immár ötödik alkalommal érdemelte ki ezt a rangos szakmai díjat. Az Év Ifjú Természetfotósa a szabadkai Szekeres Levente lett, aki a pályázat történetében az első, határon túli nagydíjas. Az Év Természetfotója címet Máté Bence: Lépéselőny című képe nyerte.

naturArt ETF 2015 megnyitóAz idén 25 éves naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége, rögtön a megalakulása után, első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok rendszeresen összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ennek szellemében hirdettük meg, immár 23. alkalommal, Az Év Természetfotósa pályázatot, amely névadó támogatója idén a Canon.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes transzparencia jegyében ? a világon elsőként ? a naturArt vezette be azt a rendszert, amelyben a képek elbírálásának első két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlik, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető az is, hogy melyik képre hány pontot ad a komoly szaktekintélyekből álló zsűri. Ezen túlmenően a hét értékelésből a legalacsonyabb és a legmagasabb pontszám ki is esik. Ennek a mérési rendszernek eredményeként egyre jobb és újszerűbb képek kellenek ahhoz, hogy a döntőbe kerülhessenek.

A pályázat utolsó fordulójába jutott 102 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2016. január 27-én szerdáig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói ? Magyarország 2015 című kötetbe is, amelyet a tegnap esti díjátadó ünnepségen ? és egyben a kiállítás megnyitóján ? mutattak be a közönségnek.

Szóljon hozzá!