ZETApress

hírportál

Velencéből Budapestre

KÉK hálózatVelence, Bécs, Belgrád és Zágráb után mától az Iparművészeti Múzeumban is látható a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé partner eseményeként megvalósult Lifting the Curtain: Közép-európai építészeti hálózatok című kiállítás, amely új nézőpontból mutatja be a Közép-Európában megszülető modern építészetet.

Az öt ország szervezetei együttműködésében létrejött nagy sikerű kiállításon Magyarország először szerepelt a biennálén a nemzeti pavilonon kívül. A tegnap délután megnyílt, december 6-án vasárnapig látható tárlat olyan határokon és diszciplínákon átívelő kapcsolatokat elemez, amelyek új, hálózatos értelmezését adják a modern építészetnek. Összesen hat témakörben harmincöt esettanulmány mutat be egyéneket, intézményeket, eseményeket, pályázatokat és más szereplőket, amelyek a régió országai között és azokon messze túlnyúló kölcsönhatásokat hoztak létre. Ezeknek segítségével Közép-Európa építészete újra összekapcsolódik a modernizmus globális áramlataival.

A kiállítás egy hosszabb távú együttműködés kezdetét is jelenti, amelynek keretében a következő években kiadvány sorozatban teszik elérhetővé a régió építészet- és szakmatörtének jelentős forrásanyagait és a területen zajló kutatásokat. A sorozat megközelítése továbbra is a hálózatos kapcsolatokat és a tudás migrációját helyezi előtérbe. Kurátorok: Sarmen Beglarian (Polish Mondern Art Fundation), Piotr Bujas (TRACE), Igor Kovačević (CCEA), Iris Meder (ÖGFA), Maroje Mrduljaš (Platforma 9,81), Szemerey Samu (KÉK).

Szóljon hozzá!