ZETApress

hírportál

Az autósszakma ünnepe

Programod a HungexponHarmadik alkalommal rendezi meg mától október 30-án szombatig a Hungexpo Zrt. a kőbányai Vásárközpontban az Automotive Hungary-t. A nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás az egyetlen olyan esemény Kelet-Közép-Európában, ahol a járműgyártás teljes spektruma képviselteti magát.

A kiállítás, amelynek tavaly csaknem tízezer szakmai látogatója volt, találkozási pontként és üzleti fórumként szolgál az ágazat szereplői számára nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban. Az Automotive Hungary tematikája lefedi a járműgyártás teljes spektrumát a tervezéstől a kivitelezésig, és kiváló lehetőség az autóipari trendek és a piac fejlődésének nyomon követésére.

A négy magyarországi gyártóbázissal rendelkező autóipari cégen (Audi, Mercedes, Opel, Suzuki) kívül most először a BMW is saját standdal képviselteti magát. Az autógyárak mellett olyan nagy nevek is itt lesznek az első körös beszállítók közül, mint a Bosch, a Takata, a Flextronics, a National Instruments, az SMR, a LUK Savaria, a BPW-Hungária, a Rába, ZF, Shinwa vagy a Thyssen Krupp. Rajtuk kívül sok másod- és harmadkörös beszállító is részt vesz a kiállításon, valamint számos cég a kapcsolódó iparágakból (pl. automatizálás, csomagolás, logisztika). A külföldi cégek között idén első alkalommal itt vannak a török gyártók és fejlesztők is.

Az Automotive Hungary társrendezvénye a most 24. alkalommal megrendezett Autótechnika ? Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás, ahol elsősorban a szerviztechnika, garázsipar és diagnosztika kiállítói mutatják be termékeiket, fejlesztéseiket. Az Autótechnika kísérőeseményeként az F-pavilonban lesz látható az 5. Auto+Motor+Sport Expo. A technikai sportok interaktív fórumán a látogatók testközelből ismerhetik meg a sportágakat, a kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat, és találkozhatnak kedvenc versenyzőikkel.

A rendezvény iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés. Idén 11 ország 300 kiállítójára számítunk. Ez a tavalyihoz képest csaknem 15%-os bővülést jelent. A kiállításcsokor növekedése miatt a rendezvényt ezúttal a Hungexpo Budapesti Vásárközpont legnagyobb pavilonjában, az A-pavilonban rendezzük. A kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít az autóiparra, ezen belül is a hazai beszállítói hálózat támogatására és fejlesztésére. Ennek jele, hogy az idei kiállítás szakmai partnerei között ott van a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (HIPA) és a KKM, ezért a rendezvényt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitja meg.

Üzlet, tudomány karrier

Az autóipar hatékonysága a gyártók és beszállítók mellett elsősorban a kutatás-fejlesztésen, valamint a szakmai képzésen múlik. Ezért az idei kiállításcsokor három fő tartópillérre épül: üzlet, tudomány, karrier. Ehhez kapcsolódnak az Automotive Hungary programjai és a kiállítás ideje alatt rendezett szakmai konferenciák. A kiállítás első napján a nagy színpadon ülnek egy asztalhoz a hazai autógyártók első számú vezetői és a kormány képviselői. A kerekasztal beszélgetés témái: versenyképesség a régióban és régiók között; merre tart az autóipar; a K+F+I jelene és jövője a magyar autóiparban; a munkaerő mobilitás és képzés aktuális kérdései; a beszállító lánc fejlesztése ? KKV-k, rendszerintegrátorok, OEM-ek együttműködése, export-képesség tovább növelése. A kiállítás tudományos szekciójában a többi között olyan témák kerülnek terítékre, mint a gépjárművek újrahasznosítása és a robottechnológia fejlődése. Részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!