ZETApress

hírportál

Kassáról Terézvárosba

Tóth Tímea (1971. Kassa) felvidéki festőművész kiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Teréz körúti Kárpát-haza Galériájában. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke. A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Ünnepi beszédet mondott: Szesztay Ádám, hazánk kassai főkonzulja, a kiállítás fővédnöke. Az október 29-én csütörtökig látogatható kiállítást Mgr. Kovács Ágnes, a kassai Rovás Akadémia igazgatója nyitotta meg. Közreműködött: Kováts Marcell tekerős. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt, s az m1 is szorgalmasan forgatott.

Tóth Tímea festőművész Szepsiben nőtt fel, nem messze Kassától. Itt végezte alap és középfokú tanulmányait. Művészi érdeklődését látva, szülei rajzórákra járatták. Tehetségét 1987-1997 között Nagy Vierka tanárnő keze alatt kezdte kibontakoztatni, aki sok művész indulásában vett már részt. Pályaválasztás előtt állva mégis a biztosabb jövőt ígérő pedagógiai tanulmányokat választotta. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem rajz szakán szerezte meg diplomáját 2002-ben. Tanulmányai befejeztével Lévára költözött, ahol szakmájában próbált elhelyezkedni.

A lévai évek alatt fordult a festés felé. 2005-ben lehetőséget kapott a kassai Rovás Alkotócsoport gyerektáboraiban való tanításra, majd egy évvel később első kiállítására is sor került Nagymegyeren. 2005-2011 között dolgozott többek között rajzfilmstúdióban Budapesten, Berlinben, majd Kecskeméten, 3D játék háttértervezőjeként Kassán, volt könyvtáros és gyári munkás is. Mindeközben a festés mellett végig kitartott, alkotott nagy szorgalommal. Bevallása szerint a festés számára az egyedüli, ami változatlan, ami örök. Minden más változik, elmúlik.

A kiállításon látható alkotásai jól jellemzik művészi világát. Élénk színek, kreatív kompozíciók által fejezi ki érzelmeit, lelki gazdagságát. Témáit a természetből, az őt körölvevő környezetből meríti, de legfőképp saját gondolatai, érzései jelennek meg kivetülve a vásznakon. Több hazai és külföldi kiállításon és alkotótáborban vett már részt. Munkáival találkozhatott a közönség Kassán, Kecskeméten, Szepsiben vagy épp Rozsnyón. 2015 óta önkéntes a Rovás Polgári Társulásban.

? Alkotásaimban próbálom megragadni a pillanatnyi állandót. A figurális képeken a gesztusokban, a testtartásban. Bármilyen típusú ember is az illető, ugyanúgy napozik, kávézik, flörtöl, bánkódik, teste ugyanazt a pózt veszi fel, amiről a lelke szól. Attól függően, ki milyen stádiumában van az életének, azt a következtetést vonja le a képeimből. Míg az egyik embert megijeszti egy-egy festményem, a másikat ugyanaz megerősíti. Festményeimnél csupán egy közvetítő vagyok abban, hogy megszülessenek. Minden gondolatom, ami keresztülfolyt rajtam az alkotás során, az jelen van bennük, leolvasható róluk. Tájképeimben is keresem a harmóniát, hiszen a természetben minden harmóniában van egymással. Van, amikor közelebb vagyok a reális világhoz, látványhoz, de van, amikor a formák foltokká alakulnak bennem. Ez a kettős kifejezésmód természetes. Ez az objektív és szubjektív látásmód velejárója. Van, amikor kívülről nézzük a formákat, s van, amikor a belsejük, a lényük érdekes. Melyik a lényeges? Az egyik nem létezik a másik nélkül ? fejtette ki gondolatait a 36 éves felvidéki művésznő.

Szóljon hozzá!