ZETApress

hírportál

Pannóniából Ferencvárosba

Pannonok a Flux GalériábanAz V. Ars Pannonica Nemzetközi Képzőművészeti Tárlat nyílt meg tegnap este a ferencvárosi Flux Galériában a Vas Megyei Önkormányzattal karöltve. Az érdeklődőket, valamint a megjelent 21 magyar, 4 osztrák és 2 szlovén alkotót dr. Balázsy Péter Vas megyei főjegyző köszöntötte.

A tárlatot a Lónyai utca 31-ben P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg. ? Ötödször rendezik meg az Ars Pannonica Nemzetközi Képzőművészeti Tárlatot, a kiállításnak ezúttal a budapesti Flux Galéria, illetve a Bécsi Magyar Nagykövetség kiállítóterme ad otthont. Kossuth-, Munkácsy-díjas mesterek szerepelnek a kiállítók között, az esemény szakmai rangja aligha vitatható, ahogyan az sem, hogy a műfajok, technikák, nézőpontok békés, termékeny párbeszédének ígérkezik a bemutató.

Az sem lenne természetesen kevés, ha a kiállítás különböző életművekbe engedne betekintést, ahogyan manapság divatos mondani, különböző művészi pozíciókat jelölne meg, a tárlat igazi értékét azonban mégsem az ?egy éni játék?, hanem a csapatmunka adja meg. Az, hogy kortárs magyar, osztrák és szlovén művészek műveinek az együttese rajzol meg egy olyan körképet, amely egyszerre jellemző a régióra, a pannon térségre, amelyben élünk, és a kortárs művészet egyetemes, határokat nem ismerő törekvéseire.

Nem volt ez természetesen másként a rendezvény korábbi kiadásai esetében sem, de nem véletlen, hogy a mostani tárlatok létrehozásában a kezdeményező Vas Megyei Önkormányzat mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bécsi Magyar Nagykövetség, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a budapesti Flux Galéria működött együtt a párbeszéd jegyében.

Hiánypótló szerepet tölt be a rendezvénysorozat, egyben pedig jelzi, hogy milyen jelentős a szerepe a kortárs értékek megmutatásában a vidéki művészi, kulturális központoknak, amelyek egyik legjelentősebbjének éppen Szombathely nevezhető. Kiváló alkotók neve köthető a városhoz, Derkovits Gyulától Bartha Lászlón, Gerzson Pálon át Paizs Lászlóig, a városban működik az egyik legnagyobb vidéki kiállítóhely, a Szombathelyi Képtár, a közelben található a zsennyei művésztelep, Kuni, ahol a régióhoz kötődő művészek saját erőből hozták létre galériát, valamint Velem, a magyar kísérleti textil bölcsője. Az Ars Pannonica újabb lehetőséget jelent a kortárs művészet értékeinek bemutatására, a határokon átívelő párbeszéd folytatására, van már múltja, izgalmas a kínálat, amelyet a jelenben tár elénk, ezért alighanem szép jövő elé néz ? mondta el P. Szabó Ernő művészettörténész a tegnap esti megnyitón. A tárlatot novemberben a Bécsi Magyar Nagykövetségen mutatják be.

Szóljon hozzá!