ZETApress

hírportál

CAFe Budapest a Várfok utcában

ÁtszűrődésSági Gyula: Infiltratum (Átszűrődés) című kiállítása látható tegnaptól a Várfok Project Roomban. A november 14-én szombatig keddtől szombat 11 és 18 óra között látogatható tárlatot dr. Bordács Andrea esztéta nyitotta meg.

A Várfok Project Room terében októberben ismét egy ifjú tehetség, Sági Gyula (1987. Várpalota) mutatkozik be. Fiatal kora ellenére már több európai nagyvárosban, így például Párizsban, Berlinben és Maastrichtban, de még Japánban is kiállító alkotó műveivel idén végre a budapesti közönség is találkozhat. Sági a Nyugat-magyarországi Egyetem vizuális tanszékén diplomázott 2010-ben és már több éve külföldön, jelenleg Berlinben él és alkot. A művész már most jellegzetes motívumvilággal rendelkezik, amit három alapvető vizuális elem, a pont, a vonal és a folt határoz meg, ezekből hozza létre organikus absztrakt alkotásait. A természetben megjelenő struktúrák alapvető inspirációs forrást jelentenek a művész számára, valamint munkáiban ? a Serialists (Szerialisták) nemzetközi művészcsoport tagjaként ? kiemelt szerepet kapnak az ismétlések és az ezekre épülő alkotómunka. Alkotásai a festés közben felszabaduló tiszta energia és az ezt folyamatosan kontroll alatt tartó biztos festői tudás kettősségéről adnak tanúbizonyságot.

A Várfok Project Room tárlatán a művész legfrissebb munkái mellett korábbi alkotásaiból egy kisebb válogatást tekinthetnek meg a nézők. A kiállítás ezáltal nyomon követi a folyamatot, ahogyan az alkotó figyelme az organikus struktúrák felől egyre inkább a geometrikus rendszerek felé fordul. A szeriális organikus jelek geometrizálódnak ? a ritmus és az energia kerül a középpontba és a hiány, szünet és cezúra mint kompozíciós elem kiemelt szerephez jut a kiállított alkotásokon. A kiállítás címe, a latin Infiltratum (Átszűrődés) szó igazán pontosan írja le Sági Gyula alkotásainak lényegét: az üresen hagyott apró sávok és a köztük átszüremlő, átsejlő dinamikus gesztusok kapcsolata, pulzáló viszonya az, ami meghatározza a fiatal festő munkásságát. A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program.

Dimenziók a Galériában

DimenziókNádler István: Dimenziók című kiállítása a túlsó oldalon, a Várfok Galériában látható tegnaptól november 14-ig. A Várfok Galéria mint az egyik első kortárs, magyar magángaléria idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az egész éves ünnepi programsorozat egyik kiemelkedő eseménye, mely egyben felvezeti a Galéria november 30-án hétfőn nyíló 25 éves jubileumi kiállítását, Nádler István egyéni tárlata. 1997-ben Nádler kiállításával nyitotta meg kapuit az egykori XO Galériánk, melynek 2010-ben történt továbbfejlesztésével jöhetett létre a mai, több mint 300 m2-es, nemzetközi színvonalnak megfelelő Várfok Galéria.

A 2013-ban Prima Primissima-díjjal kitüntetett Nádler István (1938. Visegrád) Dimenziók című kiállításán a művész legfrissebb munkáival ismerkedhet meg a közönség. Nádler István több mint öt évtizedes múltra visszatekintő életművét a folyamatos megújulás teszi egyedülállóan gazdaggá, melyben az új mindig szervesen kapcsolódik a már megismerthez, koherens módon illeszkedik az alkotói folyamat lényegéhez. Ez szellemi szinten a művészi alkotás ideától a megvalósulásig vezető útjának megjelenítése, formavilágát tekintve gesztus és tér duális minőségeinek kontrasztja és kiegyenlítődése.

Nádler legújabb képein az elmúlt időszakra jellemzően a spirál formaképző ereje nyilvánul meg, azonban felfokozott lendülete a tereket dimenziókká tágítja, melyek geometrikus alakzatok és erővonalak formájában keresztezik és érintik egymást. Az új térszerkezet előképei már 2011-ben megjelentek, a szubatomi részecskék téri helyzetének vizsgálata új távlatokat nyitott az életműben. A most kiállításra kerülő munkákat dinamizmus és elemi erő hatja át, bonyolult struktúrák, energiáktól harsogó, a fekete térnek nekifeszülő, élénk színek ragadják magukkal a látogatót ismételt tanúbizonyságát adva a hazai neoavantgárd mozgalom jeles képviselőjének, az Iparterv nemzedék egykori tagjának, Nádler István kivételes művészetének. Ez a kiállítás is a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program.

Szóljon hozzá!