ZETApress

hírportál

Labor a Társaskörben

Ágnes hív a LaborbaEperjesi Ágnes: Labor ? a gyakorlat helyet követel magának az elméletben című kiállításnyílt meg tegnap este 18 órakor az Óbudai Társaskör Galériában. A Kiskorona utca 7-ben november 8-án vasárnapig délutánonként látogatható tárlatot Tatai Erzsébet nyitotta meg.

A fotográfiában a kamera és az optikai kép fenomenológiájához kötődő képzetek nem állnak távol az agresszió, a maszkulinitás metaforáitól. A fotográfiának van azonban egy másik, az előbbivel megegyező fontosságú eleme: a kép megjelenítése és rögzítése. Ez a funkció időbeli folyamat, és az előhívás, érzékenység, szenzualitás kulcsfogalmai kapcsolódnak hozzá. Ha úgy tetszik, nevezhetjük ezeket a fogalmakat a fotográfia feminin metaforáinak is.

A kiállítás a fotográfiának erre a kevésbé tudatosított, ámde kikerülhetetlen oldalára fókuszál. A kiállítás címe arra a vörös félhomályban derengő helyre utal, ahol az előhívó vegyszerben úszó fényérzékeny papíron lassan kirajzolódik a kép. A kiállítás tárgyai és installációi azonban a labor szó két másik, az angol nyelvben használatos jelentését is megidézik; a képkészítés folyamatára rávetül a munka és szülés jelentésrétege is. A közös eredet szálaival összekapcsolt képzetek között anyagszerűvé válik az emlékek előhívása, testet ölt a várakozás, megmutatkozik az elvont és a testi valóság kapcsolata.

Szóljon hozzá!