ZETApress

hírportál

Palotatervek a Várkert Bazárban

A Főőrség épületeHolnap nyílik meg a Hauszmann tervei és a Nemzeti Hauszmann Terv című kiállítás a Várkert Bazárban ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

A kiállítás a budai királyi palota visszaépítendő épületeinek eredeti, restaurált terveiből válogat, és bemutatja a palota berendezéséhez tartozó azon ötvös-, porcelán- és üvegművészeti tárgyakat, amelyeket a közelmúltban sikerült megvásárolnia vagy ajándékként visszakapnia a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központnak és a Budapesti Történeti Múzeumnak.

A kormány 2014 júliusában döntött a Budai Vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv előkészítéséhez szükséges intézkedésekről. A Tervnek köszönhetően a 2014-2024 közötti tíz éves időszakban több lépcsőben újul meg a Vámegyed és azon belül a Budavári Palota épületegyüttese. Ennek részeként épül újjá a Hauszmann Alajos által tervezett Lovarda, a Főőrségi-épület és a Stöckl-lépcső. Az egykori királyi enteriőrök közül elsőként a román kort idéző Szent István-terem újul meg a Budapesti Történeti Múzeum főbejárata fölött.

A kiállítás ? méretét tekintve is ? legmonumentálisabb darabja a Szent István-terem neoromán stílusú kandallójának 1:1 léptékű terve, amelyet annak idején a pécsi Zsolnay-gyár valósított meg. Szintén a Zsolnay-gyárban készült az a Roskovics Ignác festőművész tervei alapján Nikelszky Géza, a gyár művésze által pirogránit kerámialapra alkalmazott portré, amely a Szent István-terem falait egykor díszítő Árpád-házi királyok és szentek képeinek sorában IV. Bélát ábrázolja. Az akkori iparművészek igényességéről sokat mond el a tény, hogy a kiállított műtárgy csupán a gyártás során született, az égetés hatását vizsgáló próbadarab.

A palota étkészleteinek magas iparművészeti színvonaláról tanúskodnak azok a szerencsésen megmaradt, és a kiállításon bemutatott ötvös-, porcelán- és üvegművészeti tárgyak, amelyeket a közelmúltban sikerült megvásárolnia a Forster Központnak és a Budapesti Történeti Múzeumnak.

A kiállítás az 1850-es éveknek a királyi palotára és a várkertre vonatkozó átépítési terveit néhány tervlappal és helyszínrajzzal mutatja be, majd a Nemzeti Hauszmann Tervben jelenleg érintett terület, a Csikós udvar egykori épületeire, a Lovardára, a Főőrségi épületre és a Stöckl-lépcsőre koncentrál. Megdöbbentő élmény ilyen közelségből látni a Hauszmann által vezetett egykori tervezőcsapat (többek között Györgyi Géza, Habicht Károly, Hoepfner Guido, Hültl Dezső, Zuschmann János és társaik) munkáját. Az itt látható több mint száz éves építészeti rajzok igen nagy mennyiségben, változatosságban és a körülményekhez képest jó állapotban maradtak fenn a Forster Központ Tervtárában és a Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményében. A rajzok a tervezési folyamat fázisait is bemutatják. Egymás mellett sorakoznak a rendkívüli finomsággal megrajzolt ceruzás vázlatok, az engedélyezési szintű tervek, a költségvetési számításokhoz és a kivitelezéshez készített részlettervek.

A kiállítás kurátorai Dr. Rostás Péter művészettörténész, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese és Ritoók Pál művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményvezetője. A kormányhatározat értelmében a Nemzeti Hauszmann Terv átfogó koncepcióját társadalmi és szakmai egyeztetés révén kell megalkotni. A Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testülete felhívással fordul az ország lakosságához, hogy segítsen megtalálni mindenfajta olyan épülettartozékot és berendezési tárgyat, amely egykor a királyi palotához tartozott. Az elsőként felajánlott tárgyak a jelen kiállításon már láthatóak.

Szóljon hozzá!