ZETApress

hírportál

Megnyílt az Art Market

Ma délelőtt már 5. alkalommal nyitja meg kapuit a közönség előtt az Art Market Budapest, Európa egyik számottevő és kelet-európai vezető kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása a budapesti Millenáris kiállítási épületeiben és parkjában. Múlt keddi sajtótájékoztatójuk idekattintva elolvasható.

Az évente megrendezésre kerülő négynapos esemény iránti növekvő nemzetközi érdeklődést jelzi, hogy a kiállítók által a korábbi években reprezentált országok száma 2015-ben további tízzel (!) növekszik. A látványos művészeti seregszemle idén is számos különlegességet és meglepetést tartogat: miközben Magyarország legjelentősebb galériái között is több új szereplő mutatkozik be, egyebek mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Arab Emirátusok, Japán, Montenegró vagy Oroszország is először jut szerephez a külföldi kiállítók között. GUEST BALKAN elnevezéssel a nyugat-balkáni régió országainak művészetét a helyszínen tucatnyi kiállító és számos kapcsolódó esemény mutatja be, ART FROM BERLIN néven a német főváros, BALTIC TRIANGLE címen pedig a balti országok galériái hoznak létre külön kiállítási blokkokat.

A 2014-ben sikerrel megalapított ART PHOTO BUDAPEST szekció ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot tölt meg kiemelkedő fotóművészeti anyaggal, míg a sCULTURE szoborprogram látványos bel- és kültéri szobrokkal, köztük az idei díszvendég, a világhírű sztárszobrász Bernar Venet nagyméretű alkotásaival szélesíti az egyébként is rendkívül komplex kiállítási anyagot. A Budapest Fővárossal kialakított stratégiai partnerség, illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal az idei évben kiszélesedő szakmai partneri kapcsolat annak az erőfeszítésnek a sikerességét szolgálja, hogy az Art Market Budapest idején fővárosunk ezúttal is a régió kulturális fővárosaként és kiemelkedően vonzó európai művészeti helyszínként lássa vendégül az egyre gyarapodó számú látogatót, és biztosítson különlegesen gazdag nemzetközi művészeti választékot a közönségnek.

Célok, számok

Az Art Market Budapest célja, hogy széles közönség számára magas színvonalú nemzetközi művészeti élményt biztosítson, egyúttal pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékára irányítsa a nemzetközi figyelmet, továbbá hogy Budapestet az egyik legjelentősebb európai kulturális központként, a régió művészeti fővárosaként mutassa be. A kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő köztéri szoborkiállítás mintegy 6000 négyzetméteren a 25 országból érkező több mint 100 kiállító jóvoltából 500 feletti művész több ezer alkotását teszi hozzáférhetővé a közönség és a vásárlók számára.

Az Art Market Budapest 2015 keretében Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Arab Emirátusok, Észtország, Franciaország, Horvátország, Japán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Törökország és az USA kiállítói mutatkoznak be. A képzőművészeti kiállítást kiegészítve mintegy félszáz programot, köztük tárlatvezetéseket, performanszokat, szakmai beszélgetéseket, könyvbemutatókat, társasági eseményeket hoznak létre a szervezők az Art Market Budapest néhány napja alatt.

Milicista a Széchenyi téren

A milicista halálaEmlékszik az egy évvel ezelőtt a Széchenyi téren a földből előmászó, világszerte híressé vált óriásra? Az Art Market Budapest idén újabb meglepetéssel szolgál a közönségnek a Gallery Out of Home jóvoltából. Ezúttal a hazai fotóművészet került a középpontba: Budapest belvárosának patinás terén ugyanis a Friedman Endre néven Budapesten 1913 októberében született Robert Capa legendás, A milicista halála címmel világhírűvé vált felvétele elevenedik meg különleges formában: a fotó ismert alakja hatalmas méretben lényegében kilép a képből.

Az 1936-ban a Spanyol Polgárháborúban készült zseniális felvétel egy köztársasági milicista halálának pillanatát rögzíti, amint a katona az őt ért találat hatására elesik. A sokkoló pillanatot a Széchenyi téren álló 7,5 méter magas alak még drámaibbá teszi. A nagyszabású installáció Hervé-Lóránth Ervin alkotása. A rendkívüli köztéri akcióval, csakúgy, mint az Art Photo Budapest fotóművészeti szekció létrehozásával az Art Market Budapest egyik kiemelt célja, hogy a fotóművészet és Budapest különleges kapcsolatára, az ebben a hazai alkotók számára rejlő lehetőségekre irányítsa a figyelmet.

Szóljon hozzá!