ZETApress

hírportál

Segítve vásárolni érdemes!

Segítő vásárlásHány cédula egy élet? ? hangzik fel a kérdés Presser Gábor: Harminc éves vagyok című klasszikusában… Sokszor végig gondoltam már e mondat jelentését. Számomra ez a mondat azt jelenti, hogy mai társadalmunkban mindannyiunk életét a rólunk kiállított papírok tömkelege határozza meg.

Sokan hajlamosak vagyunk azon téves elgondolásra, hogy minél több diplomája van valakinek, annál többet ér. Így aztán szeretjük a szakmunkát, az ipari-, a kézi munkát lealacsonyítani. Pedig ha jól belegondolunk, hányféle használati tárgy vesz minket körül! Gondoljuk csak végig: székre ülünk, asztalon dolgozunk, vagy éppen eszünk ? ezen termékek mind-mind egy vagy több mesterember KÉZI munkái. Ideje hát felhagynunk e fenti téves gondolkodásmóddal, és belátni, hogy ha egy-egy kézi munkát megvásárolunk, azzal nem csak magunknak teszünk jót azzal, hogy használhatjuk, és mindennapi életünk megkönnyítik ezek a termékek, hanem egy-egy vásárlással jót tehetünk embertársainknak ? vallja Ruzsa Viktor, a Civil Rádió szerkesztő-riportere. Fotónk Réthey-Prikkel Tamás felvétele.

A Salva Vita Alapítvány ezen tényt felismerve útjára indította Segítő Vásárlás-programot, melynek lényege, hogy megváltozott munkaképességű emberek kézi munkáiból, általuk készített termékekből vásárolhatnak egy webáruházban, amely idekattintva érhető el. Kedvcsinálóként pedig idén október 2-a és 15-e között kiállítást rendeznek a budapesti Bálnában, hogy minél szélesebb körben ismertté és elismertté váljon e program. A programot 2013 óta működteti a Salva Vita Alapítvány. Célja, hogy összehozza a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégeket neves, szociális érzékenységű formatervezőkkel, designerekkel, hogy a kortárs ízlésnek megfelelő, piacképes termékek készüljenek a fogyatékkal élőket foglalkoztató műhelyekben.

A Salva Vita Alapítvány idén pályázatot írt ki új tárgyak tervezésére. Augusztus 28-ig 12 pályamű érkezett be, amelyekből a zsűri hetet javasolt díjazásra és kiállításra. Az alkotásokat Szabó Eszter Ágnes képzőművész, Szentpéteri Márton MOME habil. egyetemi tanár, és Szilágyi Csilla üvegtervező művész zsűrizték. A szakmai értékelés szempontjai a következőek voltak: innováció, korszerűség, funkció, komplexitás, szériagyártás / termék előállítási lehetőség, arculati elemek, kidolgozottság, minőség, technológia.

A sajtótájékoztatón a hét új pályaművet mutatták be, valamint az azokból kikerült három győztest. A zsűri döntése alapján a szakmailag legjobbnak ítélt termékek tervezőit 50-50 ezer forintos díjazásban részesültek. A díjazott tervezőkkel és a partnercégekkel az Alapítvány szerződést köt, és lehetőséget biztosít az idén, márciusban indult Segítő Vásárlás webáruházban való forgalmazásra.

Az est háziasszonya Weisz Fanni, a Segítő Vásárlás-program nagykövete, a webshop arca volt. A hallássérült fotómodell két éve segíti jelenlétével és áldozatos munkájával a programot. Hangsúlyozta, hogy azért is vállalta a feladatot, hogy még közelebb vigye a témát a sérültekhez és a fiatalokhoz is, akik szívesen vásárolnak webshopban. A legnagyobb kíváncsiságot az ifjúság körében tapasztalja. Nagyon fontos, hogy folyamatos kapcsolatban legyenek a mássággal, hogy felnőttként kezelni tudják és ne, mint ufóra tekintsenek rájuk, hanem együttműködőek legyenek.

A kiállítást Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A Civil Rádió hallgatói hamarosan bővebb információt hallhatnak, vagyis hangban is megtapasztalhatják az esemény hangulatát, és interjúkat hallhatnak néhány résztvevővel arról, hogy ők hogyan látják a design-t, hogy hogyan értékelik a kiállított mesterműveket, hogy mely szempontok szerint értékeltek.

Szóljon hozzá!