ZETApress

hírportál

?56-os kiállítás a Fővárosi Levéltárban

Az ?56 izzó ősze volt című dokumentumalbum fotóiból nyílt kiállítás ma délelőtt a Fővárosi Levéltárban. A néhány hete kiadott album kétszáz fotójából 125 kép látható az első emeleti falakon. Az anyag az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, és a hozzájuk kapcsolódó megtorlásokat mutatja be. Az ötezer forintos album 750 példányban jelent meg, s a Teve utcai központban kedvezményesebb áron kapható.

S hogy miért épp most nyílt meg a kiállítás? Mert a levéltárosok mindig Buda, Pest és Óbuda 1873. november 17-i egyesítésének évfordulója kapcsán ünneplik magukat. Idén sincs ez másként, ezért ma délelőtt az angyalföldi épületben összegyűltek egy egész napos konferenciára. Nem csak a főváros kerületeiből érkeztek, hanem a határainkon túlról is. Együttműködési szerződés is született Kassa város levéltárával, amit az ottani igazgató és alpolgármester látott el szlovák részről kézjegyével.

A Vajdaságból is érkeztek vendégek. Nem csak az ?56-os események ottani levéltári tükröződéséről tartottak előadást, de a helyszínt is megtekintették készülő kiállításukhoz. Jövő márciusban, amikor a mostani fotók kikerülnek a tárlókból, ők rendeznek helyette másikat a vajdasági levéltár anyagából. Márciusban Újra Kezdjük! ? eleveníthetnénk fel a korabeli jelszót.

A Levéltári Napot Demszky Gábor főpolgármester nyitotta meg. Mivel minden ?56-ról szólt, ő is erről mesélt. Igaz akkor még csak négy éves volt, de édesapja nagy vesztese volt a forradalomnak. Októberben a berlini külképviseleten dolgozott, s mivel üdvözölte a forradalmat, állásától megfosztották. Gábor sokat hallott otthon a dicsőséges napokról, s ez fordította őt felnőttként a demokratikus ellenzék felé.

Beszélni sokáig csak ellenforradalomról lehetett

Másodfokú unokatestvérét csak ?90-ben ismerhette meg. István édesapjával volt a Kossuth téren ?56. október 25-én. Az apa nyaklövésben elvérzett, a fiú súlyos sérültként kórházba került. Később családja sokáig rejtegette, s igyekeztek titokban tartani a történteket. A két család sem tartotta a kapcsolatot, nehogy Gábornak ezzel kárt okozzanak. István csak azután jelentkezett, amikor a találkozás már nem jelenthetett problémát unokatestvérének.

Már hatodik éve jutalmazzák meg a levéltárosok napján a legjobb levéltárost és a legjobb középkádert. Az előbbi egyhavi, az utóbbi félhavi főigazgatói fizetéssel is jár. A Gárdonyi Albert Emlékérmet és Díjat az idén Dr. Sípos András főosztályvezető és Orbán Piroska pénzügyi osztályvezető nyerte el. Mint a humánpolitikai ügyekért is felelős asszony elmondta, a kitüntetést munkatársainak köszönheti. Mi együtt dolgoztunk és nem egymás mellett, hallhattuk mindannyiunk által megszívlelendő szavait.

A kiállítást nézve, a főigazgatói megnyitót hallgatva arra gondoltunk, hogy a napi politikában is visszaköszön a múlt. A korabeli sajtófotókat elemezte akkor a rendőrség, s a képek alapján végezte a begyűjtéseket. Az őrizetbe vetteket ezután halálra, életfogytiglanra, vagy sok éves börtönbüntetésre ítélték. (Más kérdés, hogy a bebörtönzöttek 1961-63. között amnesztiával szabadultak, de ezt ?56-ban ők még nem tudták. A több száz kivégzettet sem lehetett feltámasztani.) Most a TV Székház elleni ostrom, majd a későbbi tüntetések kapcsán is a sajtófotók, és tévéfelvételek alapján kutatta fel a rendőrség az elkövetőket, állította el őket éjszaka az otthonaikból, s ezek alapján hozta meg a bíróság az ítéleteket. Szerencsére ezek nem voltak annyira súlyosak, mint az akkoriak.

Szóljon hozzá!