ZETApress

hírportál

Péter Mementoja

Kollányi Péter Mohai Balázs felvételénMemento ? Kollányi Péter többszörös díjnyertes fotográfus számozott és limitált kiadású, a vörös-iszapkatasztrófa 5. évfordulójára, október 4-re megjelenő fotóalbumát ma 16 órakor mutatta be a Róbert Capa Kortárs Fotográfiai Központ I. emeletén Virágvölgyi István művészeti igazgató.

Kollányi Péter költői fényképeinek segítségével emlékezhetünk vissza korunk egyik legijesztőbb környezeti katasztrófájára öt év után. Egy csendes október elejei hétfő délben az ajkai timföldgyár egyik védőgátja átszakadt, és a zagytározóból egymillió köbméter mérgező vörös-iszap zúdult ki, ezért két falut azonnal evakuálni kellett. A lakóknak csak pár percük volt arra, hogy elhagyják az otthonaikat, és sokan közülük soha nem térhettek vissza. Az iszap mindent a vörös különböző árnyalataira festett ? csupán káoszt és némaságot hagyva maga mögött.

Az MTI fotóriportere több mint egy éven keresztül készített hétvégeken képeket a szellemfalukról, mielőtt sor került az elhagyott házak lebontására. Díjnyertes fotósorozatával tudatosan az emberi jelenlét folyamatosan halványuló jeleit igyekezett dokumentálni, elégikus refrént alkotva az apokalipszis utáni világ és az élet elmúlása között. Nádas Péter, a nemzetközileg elismert magyar író kifejezetten ehhez az albumhoz írt lírikus bevezetője a katasztrófa verbális és képi utóhatásainak kereszteződésében állva, több műfaj elemeinek összegyúrásával öleli fel a történet egészét.

A kiadvány címe: Memento, melyet a szerzők a latin helyesírás szabályai szerint írják. Fotók: Kollányi Péter. Szöveg: Nádas Péter Üledékes szószedet című verse. Design: Stúdió Mothership. Angolra fordította: Smidéliusz Petra. Formátum: kemény-táblás, vászonborítással. Nyomdatechnika: ofszetnyomtatás. Méret: 260 x 220 mm. Oldalak száma: 52 + 22 oldal. Képek száma: 25. Megjelenés 350 angol + 250 magyar számozott példányban. Közreműködők: Dezső Tamás & Virágvölgyi István. Felelős kiadó: Körösi Orsolya, a Róbert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A 25 képből ma délután megnyitott kiállítás október 21-én szerdáig látható a Nagymező utca 8-ban, a Capa Központ bejáratnál.

Szóljon hozzá!