ZETApress

hírportál

Art Market már ötödször

Art Market 1Nyugat-Balkánt, Berlint és a Baltikumot állítja fókuszba az 5. Art Market Budapest képzőművészeti vásár, amely 25 ország száznál több kiállítójának jóvoltából mintegy ötezer művész sok ezer alkotását vonultatja fel a Millenáris Park épületeiben és szabadterén a jövő hétvégén, október 8-a és 11-e között.

Az Art Markethez idén tíz új ország kiállítói csatlakoznak, például Japánból és az Egyesült Arab Emírségekből is érkeznek galériák a régió legnagyobb művészeti vásárára ? mondta el a rendezvény délelőtti budai sajtótájékoztatóján Ledényi Attila. A vásárigazgató beszámolója szerint a Guest Balkan programsorozat a Nyugat-Balkán nyolc országának kortárs művészeti tartalmait fogja felvonultatni 12 kiállító jóvoltából, a D-csarnok emeletén pedig vezető horvát alkotók munkáiból nyílik tárlat. A külső helyszínekre tervezett programok közül a vásárigazgató kiemelte, hogy az A38 hajó a régió legfontosabb avantgárd gyűjteményéből, a horvát Marinko Sudac kollekciójából válogat majd, a III. kerület és Split együttműködésének köszönhetően pedig a spliti szépművészeti múzeum anyagából nyílik kiállítás Óbudán.

A Baltikum kortárs művészeti tartalmai igen magas színvonalúak, de a nemzetközi vásárokon gyenge a jelenlétük, ezért úgy döntöttünk, hogy bevonjuk őket az Art Marketbe ? mondta Ledényi Attila a Baltic Triangle programról, amelyen hat észt, lett és litván kiállító összesen 300 m2-en mutatkozhat be a vásáron. Szöul, Isztambul és Miami után idén Budapest láthatja vendégül a német főváros Art from Berlin elnevezésű művészeti programját, amelynek keretében öt berlini galéria hozza el művészeit. A vásár további öt standján is lesznek még német kiállítók.

A vásárigazgató elmondása szerint a korábbi éveknél még gazdagabb tartalommal jelentkezik a sCULTURE szobrászati program. Az idei Art Market díszvendége Bernar Venet lesz; a főváros segítségével a francia sztárszobrász egyik szobra már július 16-án kikerült a Március 15-e térre, most pedig egy újabb nagy méretű alkotása érkezik a Millenáris Parkba, míg az Art Photo Budapest a D-csarnokot fogja megtölteni fotóművészettel. Július 18-ai veszprémi előadásáról idekattintva olvashatunk.

Art Market 2Szalay-Bobrovniczky Alexandra kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a sCULTURE-t méltatva kiemelte, hogy Bernar Venet szobraiból kiindulva a fővárosnak lehetősége lesz újragondolni a közéri szobrászathoz való viszonyát. Azonosulni tudunk az Art Photo Budapest azon célkitűzésével is, hogy a régió fotóművészeti fővárosává szeretné tenni Budapestet. Idén először találkozhatnak az Art Marketen külön Budapest standdal a látogatók, akik ott minden nap a MOME hallgatóinak munkáiból összeállított minikiállítást tekinthetnek meg.

Káel Csaba, a MŰPA vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az Art Market már 2. alkalommal működik együtt a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivállal; tavaly az időpontokat sikerült összehangolni, ezúttal pedig már közös témái is lesznek a két rendezvénysorozatnak. A Balkán-tematikához például a CAFe Budapest előadó-művészeti programot állított össze, a másik közös fókusz pedig a Baltikum lesz, így többek között Arvo Pärt világhírű észt zeneszerző műveit is hallhatják majd a budapestiek.

Szóljon hozzá!