ZETApress

hírportál

PAPÍRforma Óbudán

Tíz rövid történet ? Régi bútorok új kontextusban. Október 11-én vasárnapig látható kiállítás nyílik meg 2-án pénteken 19 órakor a Kiscelli Múzeum Templomterében ? tudtuk meg Sziray Zsófia közönségkapcsolati munkatárstól.

A Kiscelli Múzeum Bánlaki Katával (Karcsi Papírboltja) és Szigeti Zsófi enteriőrstylisttal együttműködésben bútorgyűjteményének tíz féltve őrzött kincsét mutatja be és helyezi mai kontextusba kézzel készített papír installációk segítségével. A kiállítást Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területekért felelős főpolgármester-helyettes nyitja meg. A vendégeket Rostás Péter művészettörténész, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese köszönti.

A Design Hét Budapest 2015 eseménysorozat hivatalos részeként megvalósuló kiállítás az idei Home Sweet Home tematikához igazodva Schmidt Miksának, a kastély múlt századi urának a korát idézi meg, akinek az épület egykor második otthona volt. Az osztrák iparmágnás 1910-ben vásárolta meg a kiscelli trinitárius kolostor és templom óbudai épületegyüttesét, hogy itt bútorgyárának bemutatótermeit rendezze be és műgyűjteményét helyezze el. Az általa kastéllyá alakított barokk épületben fogadta arisztokrata látogatóit, akik számára alkalmanként fényűző fogadásokat is rendezett. 1935-ben kelt végrendeletében a Fővárosnak adományozta az épületegyüttest és a környező parkot azzal a kikötéssel, hogy az épületet ? az ő gyűjteményére alapozva ? iparművészeti múzeumként nyissák meg a nagyközönség előtt. Az örökség nagy részét végül a korabeli városvezetés elárverezte, és az épületbe a Székesfővárosi Múzeumot költöztette, amelynek jogutódjaként az Újkori Várostörténeti Osztály, továbbá a Fővárosi Képtár ma is a múzeumban működik.

Schmidt Miksa a múltat idéző, historizáló bútorok gyártása mellett korának szecessziós és premodern lakberendezési tárgyait is elkészítette bútorgyárában, továbbá gyűjtötte a kortárs műalkotásokat is. Az ő szellemiségét idézi meg kiállításuk, amelyen a klasszikus bútorok inspirálta kortárs papír installációk útján keresik és tárják fel a kapcsolatot múlt és jelen között. Ismerjék meg Clark Ádám íróasztalának történetét, gyönyörködjenek egy neorokokó kanapéban vagy egy szecessziós mosdóállvány mívességében és merüljenek el a szabad asszociációk révén létrejött és kézzel készített installációk világában!

Az október 3-án szombattól látogatható kiállítás 11-én vasárnap 16-tól 18 óráig dupla finisszánzzsal zárul. Bánlaki Kata, a kiállítás megálmodója és Rostás Péter, a bútorgyűjtemény vezető muzeológusa közösen kalauzolja az érdeklődőket a Templomtérben, akik ezután vezetéssel a műtárgybútor-raktáruk további kincseit is megtekinthetik. Mindenkit szeretettel várnak, a belépőjegy 1400 forint/fő!

Szóljon hozzá!