ZETApress

hírportál

@RC a Millenárison

ARC a MillenárisonTe hogyan tennéd jobbá a világot? Az Európai Bizottság (EB) Magyarországi Képviselete és az @RC plakátkiállítása látható szeptember 25-én péntektől november 8-án vasárnapig a budai Millenáris park Európa Pont melletti területén ? tudatta Domak Ibolya ügyvezető igazgató.

2015 a Fejlesztés Európai Éve. Ez alkalomból az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az @RC pályázatot hirdetett Te hogyan tennéd jobbá a világot? címmel. A pályázat legjobb alkotásai tekinthetők meg a Millenáris parkban, az Európa Pont melletti füves területen szeptember 25-péntektől november 8-án vasárnapig.

Napjainkban mintegy 1,2 milliárd ember él súlyos szegénységben: 850 millióan nem jutnak elegendő élelemhez, 780 millióan egészséges ivóvízhez; 61 millió gyerek nem jár iskolába; másfél milliárd ember él fegyveres konfliktus sújtotta területen. Az Európai Unió a világ messze legjelentősebb adományozója. Az EU-nak köszönhetően ma 70 millióval több ember jut tiszta ivóvízhez, 14 millióval több gyerek járhat általános iskolába, 18 millióan kaptak védőoltásokat, 24 millió ember kezdhetett el gazdálkodni.

A pályázatban feltett kérdés elsősorban a fejlődő világ problémáira keres megoldásokat. A legjobb 29 pályaműből készült óriásplakát tekinthető meg a kiállításon. 3 pályamű díjazásban is részesült. Az első helyezést Északi Tamás: Gondoltam című alkotásával nyerte. A második helyezett Mester Kata és Mester Éva Hajnalka: Mobil ötlet című pályaműve lett, míg a harmadik helyezést Koncz Tímea: Esővízgyűjtés című alkotása vitte el.

Az idei plakátpályázattal és kiállítással arra hívják fel a kiírók a figyelmet, hogy a szegénység kialakulásáért, illetve annak felszámolásáért mindenki felelős, függetlenül a földrajzi távolságtól. ? Gondolkozz, és plakátodon mondd el, Te mit tennél! Mit tudsz változtatni a gondolkodásodon, napi rutinodon, életmódodon? Mit kéne tennünk nekünk, európaiaknak? Milyen ötleted van, hogyan lehetne véget vetni az éhezésnek, a fegyveres konfliktusoknak, hogy ne kelljen tömegeknek elhagyniuk otthonaikat? Hogyan juthatnának többen ivóvízhez, orvosi ellátáshoz, oktatáshoz? ? olvasható a pályázati kiírásban.

Szóljon hozzá!