ZETApress

hírportál

Rocklegendák az Aranytízben

Németh Nyiba SándorMagyar rocklegendák vándorkiállítás nyílt meg tegnap délután az Aranytíz Kultúrház földszinti Átrium Galériájában. Az október 3-án szombatig látható tárlat verses-zenés megnyitóján az V. kerületi Aranykéz utcában lakó Németh Nyiba Sándor (1957?) olimpikon, költő, zeneszerző beszélgetett hét rocklegendával.

Sándor vendégei Som Lajos (1947?), Németh Oszkár, Csurgai Attila, Kékesi Bajnok László (1951?), Zeffer András (1958?), Csiga Sándor és Putton Tóvári László voltak. A Belváros-lipótvárosi Önkormányzatot Wohlmuth István kulturális tanácsnok képviselte. ? Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nemcsak a hazai pop-rock világában egyedülálló, de a nemzetközi zenei életben is rendkívüli az a dokumentumanyag, amelyet 1960-tól napjainkig 100 zenekarról gyűjtöttünk össze. A rendelkezésre álló fotók, tablók, hanganyagok alapján a magyar rocktörténelem páratlan kiállítási anyagát ajánljuk fel bemutatásra, többek között az Illés-, az Omega-, a Metró- és a Piramis-zenekarokról ? mondta el Németh Nyiba Sándor, a kiállítás kurátora.

Meserajzok a Dési Galériában

Alexandra téli meserajzaFaltis Alexandra meseillusztrációi láthatók október 17-én szombatig az Aranytíz Kultúrház II. emeleti Dési Galériájában. A tegnap esti megnyitón közreműködött: Kayamar, a kiállítót Wohlmuth István kulturális tanácsnok méltatta. ? Életem egyik első emlékképe az, amikor édesapám asztalához felmászok és rajzolok… mindig csak rajzolok. És meséket mondok. A síró csillagocskáról, akit a Hold anyuka megetetett kutyapasztával.

Az, hogy meseillusztrációval foglalkozom, olyan természetes dolog a számomra, mint ahogy levegőt veszek. Hiszen gyermekkorom óta puha, meleg fészekként körülöleltek a mesék. Egy védőburkot nevelgettem magam köré, mert olyan jó dolog felnőtt fejjel is gyereknek lenni! Őszinte hittel vallom, hogy egy jó és szép könyv elkísér egy életen át, mint ahogy az én életemet, látásmódomat is meghatározzák a gyermekkori olvasmányok és a hozzájuk tartozó illusztrációk. Éppen ezért hatalmas felelősségnek tartom, hogy csak olyan munkát adjak ki a kezem közül, amit nyugodt szívvel adnék a gyermekem kezébe is. Ha illusztrációimmal, képeimmel hozzájárulok ahhoz, hogy gyermekeink szívesen vegyenek kezükbe könyvet és ezáltal olvasó emberekké váljanak, akkor ? remélem ? jól végeztem a dolgomat! ? mesélte a művésznő.

Szóljon hozzá!