ZETApress

hírportál

Hatvan év sajtófotói

Fődíjas sajtófotóAz elmúlt 60 év legendás sajtófotóit bemutató tárlat kíséri az idei World Press Photo-kiállítást a Néprajzi Múzeumban. Az elmúlt válogatás izgalmas visszatekintés a II. világháború utáni világtörténelemre ? mondta el Révész Tamás, a kiállítás fő-szervezője a kora esti megnyitó előtt a délutáni sajtótájékoztatón.

A World Press Photo független non-profit szervezet 1955-ben alakult, központja a hollandiai Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. A hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A kiállítás Budapesten 37 év óta ablak a világra, az elmúlt év felidézése, amely hagyományosan a Néprajzi Múzeum Aulájában kerül bemutatásra. A kezdetekkor mindössze néhány száz képpel pályáztak a fotósok, ma százezres nagyságrendnél tartunk. A díjazott képeket már a világ 42 országának több mint 100 városban mutatják be, a kiállításokat tavaly 3,5 millióan látták. 11 szettet utaztatnak a világban, s mindenütt a komplett anyagot kell kiállítani: mindent vagy semmit! ? ismertette Révész Tamás a World Press Photo filozófiáját.

Az október 25-én vasárnapig látogatható Kossuth Lajos téri sajtófotó-kiállításon az elmúlt év eseményeiről szóló díjazott képek láthatók, amelyeket 131 ország 5692 fotóriporterének csaknem százezer beküldött fotójából válogattak ki. A beküldött 97 ezer 912 fotó értékelésével a 19 tagú nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban és 17 nemzet 42 fotográfusát díjazták 8 kategóriában. Aki megnézi a kiállítást, az egészen biztosan a másik ember iránti nagyobb empátiával fog távozni ? vélte Révész Tamás.

Tavaly több mint húszezren tekintették meg a budapesti kiállítást, az Observer felmérése alapján a tárlat olvasottsága-látogatottsága a médiában közel ötmillió volt. A tárlatot a 60 éves jubileumi kiállítás mellett egy másik kísérő kiállítás is gazdagítja: az I. emeleti Díszteremben egy magyar fotóriporterekből álló 11 fős csoport, a Pictorial Collective mutatkozik be. A kollektívát számos nemzetközi és magyar díjjal elismert fotóriporterek ? köztük Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriportere, akinek több fotója is látható a kísérő tárlaton ? alkotják.

Az idei nemzetközi fotókiállítás licence-díja 16 ezer 800 euró. Nem egy főszponzor, hanem több kisebb támogató segíti a megvalósítást, s a belépőjegyekből fedezik majd az esetleges hiányt. Készült egy kiváló katalógus is, egy nagyszerű fotóalbum, mely az utóbbi tíz év legjobb katalógusa ? fogalmazott Révész Tamás a múzeum könyvesboltjában megvásárolható kötetről. Az elmúlt 60 év összes fotója az interneten is elérhető.

Szóljon hozzá!