ZETApress

hírportál

Természetes levéltitkok

LevéltitkokA Fény Nemzetközi Éve alkalmából Levéltitkok című kiállítás nyílt meg az őszi nap-éjegyenlőség napján délután 2 órakor a a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Történetek fényről és időről, valamint dr. Vajda Ernő és dr. Vajda László fotográfiai hagyatéka megnyitóján dr. Vajda Ernőre unokája, dr. Vajda János emlékezett.

A november 16-án hétfőig látható kiállítás a fényből élő növények, különösen az erdők évszakos, fénnyel összefüggő változásait követi nyomon. A fényt hívjuk segítségül, hogy megörökítsük a fény munkáját a természetben. Óriási jelentősége van annak, hogy meg tudjuk örökíteni fényképen a jelenkor természeti állapotát, az élővilág sokszínűségét. Ezt kezdetben fekete-fehér képekkel, később már színes felvételeken dokumentáljuk. A kiállítás első részében először láthatjuk Vajda Ernő és Vajda László 1930-as években készült fekete-fehér képeit a Kárpát-medence növényvilágáról. A kiállítás második felében a színes technikával készült képeken láthatjuk, hogy a fény hogyan határozza meg az erdők életét. Interaktív elemek, játékok segítik a felfedező utat a kiállításban. A látogatókat Lidércke kíséri végig a termeken.

Ötven év képregényeken

50 ÉV/KÉP ? Evolúciós képregények az állatvilágból. Az 50 éves dr. Fuisz Tibor István fotókiállítása nyílik meg este 6-kor a Ludovika téri múzeum Kupolacsarnokában. A megnyitó házigazdája Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója lesz. A november 2-án hétfőig látogatható kiállítást Dr. Rózsa Lajos, az MTA-ELTE-MTM Ökológiai Kutatócsoport evolúcióbiológusa és Szamódy Zsolt fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetségének volt elnöke ajánlja.

Miért marakodnak a koncon a keselyűk, és hogy találják meg a táplálékukat? Miért tömörülnek eget elsötétítő felhőbe a seregélyek, és miért érdemes telepeken fészkelni a gyurgyalagoknak? A kérdésekre válaszokat találhatunk a múzeum munkatársának jubileumi fotókiállításában. A képeken keresztül magyarázatot kapunk az állatok viselkedésére és a kialakulásukért felelős evolúciós folyamatokat, kényszereket is megismerhetjük. A kiállításra érdemes az okos-telefonunkat is magunkkal hozni! S hogy miért? A helyszínen kiderül!

Szóljon hozzá!