ZETApress

hírportál

Kaszinói öntervezés

Fordított öntervezésMihuț Bo?cu Kafchin: Fordított öntervezés című, október 18-án vasárnapig látható kiállítása nyílt meg tegnap este a ferencvárosi Trafó Galériában. Liliom utcai önálló bemutatkozó kiállítását alkotója egy elhagyott kaszinó díszletei közé álmodta meg. Támogatók: NKA és Káli Kövek.

Mihuț Bo?cu Kafchin (1986) az utóbbi évek fiatal román képzőművészetének egyik megkerülhetetlen alakja, akit mára már nem lehet kihagyni egyetlen nagy román művészeti seregszemléről sem, legyen szó akár a varsói Ujazdowski Kastély, akár a párizsi Palais de Tokyo kiállításairól. Kafchint kritikusai posztmodern romantikusként emlegetik, aki művein keresztül játékosan értelmezi a világunk rejtélyes összefüggéseit.

A román fenegyerek művészetében nagy szerepet játszik személyes kozmológiája is, amelynek elmaradhatatlan eleme az alkímia, a mágia és a laboratóriumok világa. Mihuț Bo?cu Kafchin sok érzékszervet stimuláló, pszichedelikus környezetet teremt kiállításain, amelyek egyszerre értelmezhetők a space age szellemében futurisztikusnak és paleo-hallucinatorikusnak is. Kafchin művei mindig szorosan egymásra épülnek; rajzai, festményei általában installációk és objektek formájában burjánzanak tovább kiállításról-kiállításra épülő életművében.

A festményein használt tárgyak ikonikus képei gyakran installációként bukkannak fel későbbi projektjeiben. A művész nagy gondot fordít arra, hogy időtlen művészeti technikákat használjon művei létrehozása során, mert saját bevallása szerint is egyszerre inspirálja őt Andrej Rubljov ikonfestészete, Michelangelo rajzművészete, az absztrakció, a kortárs technológia és akár a kortárs képregények világa is.

Szóljon hozzá!