ZETApress

hírportál

Nechvatal videója

Joseph NechvatalNechvatal a BAF meghívására érkezett Budapestre, rezidencia programjának szeptemberi vendégművészeként. Videó projektje a viral castratO címet viseli, amely a BAF Kiállítóterében kerül bemutatásra ma 19:30 és 21 óra között. Bevezetőt mond Colleen Bell amerikai nagykövet. A kiállítás október 4-én vasárnapig tekinthető meg előzetes időpont egyeztetés után.

A Budapest Art Factory (BAF) örömmel prezentálja Joseph Nechvatal (USA) videóinstallációját. Alkotója poszt-konceptuális művész és művészetelméleti szakember, aki digitális eszközök segítségével alkot festményeket és animációkat. Művészete a számítógép által generált vírusok kreatív sémájának elismerésén alapszik. Annak érdekében, hogy a biológia és virtualitás tartományát összefűzze, létrehozta a viractual (viraktuális) fogalmát, amely művészeti gyakorlatának táptalaját képezi. Festményeiben a digitális vírus aktív ügynökként lép fel, amely manipulálja és megmételyezi a kép (gazdatest) hordozta információt, megbontva a kép egységét. Másfelől a vírusos organizmus újszerűségek bevezetésével átformálja a gazdatest felépítését, így munkája konstruktív, kreatív folyamatnak is betudható.

Joseph Nechvatal 1951-ben Chicagoban született, ma Párizsban él és alkot. Munkái világszerte rendszeresen kerülnek kiállításra galériákban és múzeumokban, mint például a MOMA-ban és Whitney Museum of American Art-ban, csak hogy a legjelentősebbeket említsük New Yorkban. Dr. Nechvatal Ph.D-jét Newportban, a Centre for Advanced Inquiry in the Interactive Arts (CaiiA) University of Wales College-n szerezte művészetfilozófia és új technológiából. Szintén jelentős professzori és kiadói tevékenysége ? könyve, az Immersion Into Noise (2011) alapjául szolgált az 55. Velencei Biennálén megrendezésre kerülő kiállításának, Noise címmel; a Minóy Punctum könyv és CD művészeti vezetője, valamint rendszeresen publikál a Hyperallergic művészeti platformon.

A Budapest Art Factory művészek által vezetett nonprofit stúdió, kiállítótér és projekt helyiség. Kétrétű rezidencia programján keresztül nemzetközi kontextusban gondolkodó, kortárs művészeti párbeszédnek kínál teret. A BAF műtermeiben öt magyar képzőművész alkot: Csurka Eszter, Herman Levente, Juhász Dóra, Kucsora Márta, Szász Sándor. A művész rezidencia program 2013-ban indult. A BAF ennek keretében nemzetközileg elismert művészeket hív meg Budapestre egy hónap alkotómunkára. A rezidencia időszak egyéni kiállítással zárul, amelynek anyaga a művész által a program ideje alatt létrehozott műalkotásokra koncentrál.

A kurátor rezidencia program 2014-ben indult. A BAF nemzetközileg ismert kurátoroknak biztosít lehetőséget műhelyfoglalkozások, előadások, kiállítások és egyéb események szervezésére. A szakemberek kulturálisan releváns tematikát dolgoznak ki, a program a kiválasztott kurátorok által kifejtett gondolatok és az általuk kialakított koncepciók bemutatását, az azokra való reflexiók megfogalmazását hivatott elősegíteni, így hozva létre a szakmai és intellektuális diskurzus eleven közösségi platformját.

Szóljon hozzá!