ZETApress

hírportál

Szatyor a túloldalon

Szücs Attila: SzatyorÚj kiállítással új helyre, a Bartók Béla út másik oldalára költözik az újbudai Szatyor Art Space. A megújuló galéria és szellemi műhely szeptember 10-én este 7-től a Városnézés ? Public Art dokumentációk című tárlat megnyitójával indítja a szezont és a 10. PLACCC Fesztivált. A kiállítás másnapján filmvetítés várja a közönséget a közeli Pagony Kertben.

A budai Szatyor Galéria új térbe költözik, de a látogatóknak nem kell messzire menniük. A megújuló kiállítótér és szellemi műhely ugyanis a túloldalon, a Bartók Béla út 33. szám alatt, az egykori textilbolt helyén talált otthonra. A galéria a bárt maga mögött hagyva a jövőben kizárólag a képzőművészetre összpontosít Szatyor Art Space néven ? tudatta Tölgyi Kriszta sajtóreferens.

A Szatyor Art Space november 8-án vasárnapig látható első kiállítása szeptember 10-én, csütörtökön 19 órakor nyílik meg Városnézés ? Public Art dokumentációk címmel. Megnyitja: Mélyi József művészettörténész. A kiállító művészek: Antal Balázs, Boros Lőrinc, a Nem Mi Voltunk! Crew, Sárai Borbála Luca, Soós Károly, Sugár János és Szűcs Attila. A kiállítás kurátora: Kenéz Réka. A tárlat a budapesti köztéri művészet különböző lehetséges irányvonalait járja körül, és a válogatás az elmúlt tíz évben elkészült köztéri alkotásokat mutatja be.

A tárlat felvillantja azt a gyakori dilemmát, vajon hogyan lehet egy public art típusú, kontextusfüggő és helyszínspecifikus alkotást érvényesen megszólaltatni a galéria tér négy fala között. Az albumszerűen, egymás mellett felsorakozó dokumentációs anyag betekintést nyújt abba is, hogy a public art munkák mennyire más léptékűek lehetnek: van, ahol a művészek a finomabb kipótlás vagy drasztikusabb átalakítás eszközével éltek, máshol pedig a szituáció új, idegen kontextusteremtő erejét használták ki. A kiállítás a Szatyor Art Space és a 10. PLACCC Fesztivál közös programja. A tárlat megnyitója egyben az egész 2015-ös fesztivál nyitóeseménye is. A programok ingyenesek és mindenki számára nyitottak. A megnyitó után 20:30-tól DJ Bem játszik a Szatyor bárban.

A kiállítás megnyitó másnapján, vagyis szeptember 11-én pénteken 20 órától különleges filmvetítéssel egészül ki a program a közeli Pagony Kertben. Mindenki látta a bagdadi Szaddam Husszein-szobor eltávolításának felvételeit, hiszen a tévéközvetítés kedvéért megrendezett szobordöntés igazi médiaesemény volt. De nem kell ilyen messzire mennünk, hogy lássuk, a köztéri kő- és fém emlékek az utcai politizálás legprovokálóbb térelemei. A Városnézés ? Szoborbotrányok és emlékezetpolitika című videóválogatás a média hírarchívumaiból és art videókból ad perspektívát. Arra keresi a választ, hogy mit kezdjünk a múlt bebetonozott rekvizitumaival, és a részvételi kultúra az erőszakon kívül milyen más, alternatív formákban nyilvánulhat meg. A vetítés a Crosstalk Video Art Festivallal közös program.

Szóljon hozzá!