ZETApress

hírportál

Erzsébetvárosból Újlipótvárosba

Megalázva és kifosztvaMegalázva és kifosztva ? a pesti gettó emlékezete és a XIII. kerületi csillagos házak története című augusztus 18-án keddtől szeptember 13-án vasárnapig díjtalanul látogatható kiállítás nyílt meg tegnap 17 órakor az Újlipótvárosi Klub-Galériában a Pozsonyi Piknik keretében. A Tátra utcai tárlatot a megdöbbentő erejű fotóreprodukciók miatt kizárólag felnőtt látogatóknak ajánljuk.

A kiállítás gerincét a tavaly november 28-án pénteken 15 órakor a Klauzál téren megnyitott erzsébetvárosi installációs kiállítás adja, mely az egykori gettó végnapjait mutatja be. A tárlat Újlipótvárosban kiegészült a XIII. kerületi csillagos házak történetével is. A kiállítás történeti anyagát elsősorban amerikai, izraeli és német forrásokból szerezték be ? megdöbbentő képek és dokumentumok emlékeztetik a nézőt az 1944-ben több ezer ártatlan ember vesztőhelyévé lett gettóra. A korábban bemutatott barakk-jellegű installáció egy része is bemutatásra került. Az eredeti kiállítás létrehozója az ERVA Nonprofit Zrt.

Roboz Beáta galériavezető üdvözlése után Tóth József XIII. kerületi polgármester megnyitója, majd Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármester köszöntője következett. Utána Dombi Gábor kurátor mutatta be a tárlatot. Végezetül Téri Sándor színművész Gyárfás Endre: Csak tréfa volt című versét mondta el, majd Szép Ernő műveiből olvasott fel 58 percen át. A megnyitót követő irodalmi óra aktualitását az adta, hogy 1944-ben Szép Ernő is egy csillagos házban lakott a Tátra utcához közeli Pozsonyi utca 20-ban.

Szóljon hozzá!